Apărarea antiaeriană a armatei siriene va fi ”condolidată” în urma atacului american asupra bazei siriene de la al-Shaayrat, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al armatei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu scopul de a proteja infrasctructurile siriene cele mai sensibile, o serie de măsuri vor fi adoptate cel mai repede, în vederea consolidării şi îmbunătăţirii eficienţei sistemului apărării antiaeriene al forţelor armate siriene”, a declarat pentru presă un purtător de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov.

Doar 23 de rachete americane au atins baza al-Shaayrat, a mai declarat el, în contextul în care Pentagonul a anunţat că 59 de rachete de croazieră au fost trase.

Aceste tiruri au fost pregătite ”cu mult înainte de evenimentele de astăzi”, a mai denunţat Konaşenkov.

”Administraţia Statelor Unite s-a schimbat, însă modul în care poartă războiul rămâne neschimbat de pe vremea bombardamentelor din Iugoslavia, Irak şi Libia”, a acuzat purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Konaşenkov a confirmat, de asemenea, suspendarea acordului cu Washingtonul cu privire la prevenirea incidentelor aeriene în Siria, anunţat anterior de către Ministerul rus de Externe.

Baza de la al-Shaayrat, situată în provincia Homs (centru), a fost atinsă către ora 00.43 GMT (3.43, ora României) de 59 de rachete de croazieră de tip Tomahawk, lansate de la bordul navelor americane USS Porter şi USS Ross care se află la Marea Mediterană, au precizat oficiali de la Washington.

Preşedintele rus Vladimir Putin - a cărui ţară este, împreună cu Iranul, principalul aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad - ”consideră atacul american împotriva Siriei o agresiune împotriva unui stat suveran”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul consideră totodată că ”această acţiune a Washingtonului provoacă un prejudiciu considerabil relaţiilor ruso-americane, care sunt deja într-o stare lamentabilă”.

Atacul american are loc în urma unui presupus atac chimic asupra localităţii Khan Sheikhoun, în provincia Idleb (nord-vest), marţi, soldat cu cel puţin 86 de morţi - inclusiv 30 de copii -, imputat regimului sirian de către Washington, ceea ce Damascul dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.