Armata israeliană a recunoscut miercuri că unul dintre vehiculele sale a trecut "involuntar peste cadavrul unui terorist", în noaptea de luni spre marţi, în timpul unor confruntări cu luptători palestinieni în cadrul unei operaţiuni de securitate desfăşurate în nordul Cisiordaniei ocupate, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Brigăzile Al-Aqsa, aripa militară a partidului Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, au confirmat moartea a trei dintre combatanţii lor în această operaţiune din Cisiordania.

Înregistrarea video a incidentului, care s-a viralizat pe reţelele sociale, a atras o condamnare fermă din partea Autorităţii Palestiniene, care a denunţat-o ca fiind o "crimă brutală".

Imaginile arată un vehicul militar oprindu-se în faţa unui corp inert înainte de a porni din nou şi de a trece peste el.

Acest vehicul, desfăşurat în sectorul Tulkarem (nord) "pentru a evacua forţele care au fost prinse sub tiruri grele (...) a trecut involuntar peste cadavrul unui terorist", potrivit unui comunicat al armatei israeliene transmis AFP. Armata precizează că înregistrarea video care circulă "nu arată incidentul în întregime".

Imaginile surprinse de camerele de securitate în faţa unei case din oraşul Tulkarem din Cisiordania arată cum vehiculele forţelor de securitate israeliene trec în mod repetat peste cadavrul unui palestinian împuşcat în timpul unui raid al forţelor israeliene. Poliţia de frontieră israeliană a declarat că un vehicul a trecut involuntar peste cadavru după ce a venit să scoată forţele israeliene care, potrivit acesteia, au fost supuse unui tir intens, adăugând că incidentul este în curs de investigare.

Imaginile au apărut după ce poliţia de frontieră declarase luni că echipe ale sale de comando au făcut un raid în Tulkarem pentru a aresta un militant căutat şi au ucis trei bărbaţi înarmaţi palestinieni în timpul unei confruntări.

Imaginile arată cum forţele de securitate israeliene se apropie noaptea de o casă şi deschid focul asupra unui grup de tineri, cel puţin unul dintre ei înarmat, după ce aceştia au ieşit în grabă din casă în stradă. Doi dintre bărbaţi au fost împuşcaţi în stradă şi au rămas nemişcaţi, în timp ce imaginile filmate dintr-un alt unghi arată un al treilea bărbat împuşcat. Apoi, un vehicul al forţelor de securitate israeliene se apropie de două cadavre aflate la pământ şi trece peste unul dintre ele, oprindu-se la un moment dat peste picioarele unui bărbat.

Imagini înregistrate aparent mai târziu arată că unul dintre cadavre ar fi fost mutat pe marginea drumului, în timp ce un alt vehicul dă cu spatele peste celălalt cadavru şi apoi face manevre peste el de încă două ori.

Imagini de la o altă cameră de luat vederi care au surpins aceeaşi scenă, aparent filmate cu câteva momente mai devreme, arată mai mulţi palestinieni care fug din casă, iar unul dintre ei îi înmânează o puşcă altuia, care este imediat împuşcat. Imaginile îi arată pe cei doi bărbaţi în stradă dintr-un unghi diferit, precum şi pe cel de-al treilea bărbat întins pe aleea din faţa casei.

Ministerul palestinian de Externe a emis o declaraţie prin care a condamnat incidentul, despre care a spus că reflectă o "cultură a urii şi a extremismului".

Tulkarem, unde se află unul dintre principalele puncte de trecere între Cisiordania şi Israel, a fost supus unor raiduri repetate ale forţelor de securitate israeliene de la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. Hamas este un rival al Fatah care conduce Cisiordania.

Armata israeliană desfăşoară frecvent operaţiuni în Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967. De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, la 7 octombrie, s-a înregistrat un nivel de violenţă nemaiîntâlnit de la cea de-a doua Intifada (2000-2005). Potrivit Autorităţii Palestiniene, 334 de palestinieni au fost ucişi de la 7 octombrie.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în Cisiordania ocupată de Israel, după ce a făcut presiuni asupra liderilor israelieni pentru a oferi o cale către un stat palestinian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.