Armata germană (Bundeswehr) vrea să cumpere până la 35 de avioane de luptă de tip F-35 de la construcotrul american Lockheed Martin, în vederea înlocuirii flotei de avioane de tip Tornado, cu scopul de a-şi îndeplini misiunea de a transporta rachete nucleare americane în cadrul operaţiunilor de disuasiune ale NATO, dar şi 15 aeronave de tip Eurofighter, în vederea altor misiuni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este ”corect” că Berlinul intenţionează să achiziţioneze până la 35 de avioane de tip F-35 şi 15 de tip Eurofighter, declară o sursă sub protecţia anonimatului, confirmând astfel dezvăluiri ale presei germane.

O şedinţă extraordinară a Comisiei Apărării din cadrul Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, urma să aibă loc luni seara în acest sens.

Avioanele de tip F-35 urmează, în principal, să transporte rachete atomice americane în cadrul operaţiunilor de disuasiune ale NATO, iar cele de tip Eurofighter să se ocupe de operaţiuni de bruiere electroncă a sistemelor apărării antiaeriene.

Această comandă reprezintă un semnal prost pentru proiectul franco-germano- spaniol SCAF (Sistemul de luptă al viitorului), care urmează să înlocuiască, la orizontul lui 2040 avioanele franceze de luptă de tip Rafale şi avioanele germane şi spaniole de tip Eurofighter.

Achziţionarea acestor avioane de tip F-35 ar putea ”să anuleze” nevoia unui nou avion de vânătoare european la orizontul lui 2040 în Germania, în proiectul european SCAF, arată un raport parlamentar întocmit de recent de către deputaţi francezi.

SCAF, prezentat drept ”cheia de boltă” a proiectului Europa Apărării, este afectat de mai multe luni de rivalităţi în privinţa repartizării între companiile franceză Dassault şi grupul Airbus, care reprezintă interese germane şi spaniole.

Războiul rus în Ucraina a refăzut jocul în Europa şi dă un nou impuls acestui proiect de apărare comună.

Berlinul a efectuat la sfârşitul lui februarie un viraj ”istoric” şi a anunţat o anvelopă excepţională în valoare de 100 de miliarde de euro în vederea modernizîrii armatei germane. Germania vrea, de asemenea, să cheltuiescă cel puţin 2% din PIB în domeniul apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.