Ultimii militari francezi desfăşuraţi în Niger au prăsit această ţară vineri, marcând divorţul între Paris şi regimul militar instalat la putere în urma unei lovituri de stat la Niamey şi punând capăt unei perioade de peste zece ani de luptă franceză împotriva jihadismului în Sahel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Data de azi (vineri) (...) marchează sfârşitul procesului de dezangajare a forţelor franceze din Sahel”, s declarat un locotenent din armata nigeriană, Salim Ibrahim, la o ceremonie care a marcat sfârşitul prezenţei militare franceze în Niger.

Aproximativ 1.000 de militari francezi sunt staţionaţi în continuare în Ciad, în a cărui capitală, N'Djamena, se află Comandamentul Operaţional francez în Sahel.

Ceremonia a avut loc la baza aeriană de la Niamey, unde se află la bază aeriană protejată (BAP), în care erau staţionaţi o parte dintre cei 1.500 de militari şi aviatori francezi prezenţi în Niger.

Ultimii militari francezi au plecat cu două avioane, a constatat un jurnalist AFP. Destinaţia lor nu a fost dezvăluită.

Ceremonia s-a încheiat cu ”semnarea” unui ”Document comun” de către şeful Statului Major al Forţelor Terestre nigeriene, colonelul Mamane Sani Kiaou, şi comandantul Forţelor franceze în Sahel, generalul Eric Ozanne, a anunţat locotenentul Salim Ibrahim.

Semnarea textului a avut loc ”în prezenţa Togo şi Statelor Unite”, ”reprezentate prin şeful Statului Major General al armatelor” şi, respectiv, ”ataşatul militar al Apărării”, a precizat el.

BAP a fost retrocedată Nigerului.

Locotenetul Ibrahim a precizat că, în cursul procesului de dezangajare militară franceză, au fost efectuate ”145 de zboruri”, au plecat ”15 convoaie terestre”, iar ”aproximativ 1.500 de militari au fost dezangajaţi”.

”Ne felicităm de buna desfăşurare” a dezangajării, pentru că ”nu s-a înregistrat niciun incident major”, a declarat el.

Francezii nu abandonează ”material şi nici capacităţi” la faţa locului, a declarat AFP Statul Major francez, însă lasă clădiri.

PROVOCARE LOGISTICĂ

În Niger, grosul trupelor franceze era desfăşurat în baza aeriană de la Niamey, iar restul alături de forţe nigeriene în două posturi avansate, în zona celor trei frontiere dintre Mali, Niger şi Burkina Faso, condierată o ascunzătoare a unor grupări cu legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic (SI).

Retragerea trupelor franceze reprezenta o provocare logistică şi de securitate, deoarece implica, între alte manevre, un periplu lung de zece zile, de aproximativ 1.700 de kilometri, pe drumuri şi piste care traversează o ţară deşertică, iar uneori zone mlăştinoase în care domină grupări jihadiste, până la N’Djamena.

Altă parte a replierii s-a efectuat pe cale aeriană.

În ianuarie, noi rotaţii sunt prevăzute, cu ajutorul Qatarului, între N’Djamena şi Franţa, potrivit armatei franceze.

Restul încărcăturilor urmează să fie trimis de la N’Djamena către portul Douala, în Camerun, până în vară.

În urma unei încleştări de două luni cu noile autorităţi de la Niamey, care au denunţat mai multe acorduri militare cu Parisul, preşedintele francez Emmanuel Macron anunţa la 24 septembrie că trupele franceze pleacă din Niger ”până la sfârşitul anului”.

În această regiune subminată de violenţe ale unor grupări armate, Nigerul era unul dintre ultimii aliaţi ai Parisului, înaintea loviturii de stat de la 28 iulie.

APROPIERE DE MOSCOVA

Ulterior, Franţa a decis să-şi închidă Ambasada în Niger, unde ”nu mai este în măsură să funcţioneze normal”, au declarat surse diplomatice.

După lovitura de stat din Niger, care l-a răsturnat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum - sechestrat în continuare în reşedinţa sa -, generalii nigerieni care au preluat puterea au întrerupt relaţiile cu mai mulţi parteneri din Occident şi s-au apropiat de Rusia.

Statelen Unite şi Germania s-au declarat pregătite să reia discuţii cu nigerienii.

Mali şi Burkina Faso- de unde forţele franceze s-au retras, de asemenea - s-au apropioat de Moscova.

Mali, Burkina Faso şi Nigerul au înfiinţat o alianţă de luptă împotriva jihadiştilor.

După această serie de dezamăgiri în Sahel, Franţa îşi reorganizează prezenţa în Africa şi intenţionează să-şi reducă net efectivele militare în toate ţările în care operează în continuare, dar nu şi în Djibouti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.