Armata americană a anunţat că a efectuat ”peste 90%” din retragerea sa finală din Afganistan, începută în mai, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară pe care a lansat-o împreună cu NATO în această ţară, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden anunţa în aprilie că vrea ca această retragere să se încheie până la 11 septembrie, la marcarea a 20 de ani de la aceste atentate.

Casa Albă anunţa vineri că ultimii militari americani urmează să părăsească teritoriul afgan înaintea acestui termen-limită, până la ”sfârşitul lui august”.

”Procesul retragerii continuă. Comandamentul Central american (CENTCOM) estimează că am încheiat peste 90% din procesul complet al retragerii”, a anunţat marţi într-un comunicat armata americană.

Forţele americane au predat controlul a şapte baze miliatre americane forţelor afgane şi au repatriat material cu 984 de avioane de tip C-17.

Forţele americane şi NATO au părăsit săptămâna trecută baza aeriană de la Bagram - cea maimare din Afganistan -, situată la 50 de kilometri nord de Kabul, care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor occidentale de la începutul intervenţiei militare.

Pentagonul anunţa la jumătatea lui ianuarie că în Afganistan mai rămăseseră 2.500 de oameni.

NATO a început la sfârşitul lui aprilie o retragere ”coordonată” a contingentelor din cadrul Operaţiunii Resolute Support, alcătuită din 9.600 de militari.

Autorităţile afgane au desfăşurat marţi sute de militari şi membri ai unor miliţii proguvernamentale în vederea contracarării unei vaste ofensive talibane în nordul Afganistanului, care a condus, luni, 1.000 de militari afgani să fugă în Tadjikistan.

PENTAGONUL RECUNOAŞTE CĂ S-A RETRAS DE LA BAGRAM ÎN SECRET

Armata americană a conformat marţi că nu le-a dat autorităţilor afgane ”ora exactă” a plecării  trupelor din baza strategică de la Bagram şi şi-a apărat această decizie invocând motive de securitate.

Oficiali afgani, inclusiv noul comandant al acestei baze aeriene, s-au plâns de faptul că nu au fost informaţi cu privire la plecarea americanilor, vineri dimineaţa.

Autorităţile militare şi politice afgane au fost informate cu două zile mai înainte şi au vizitat vastul complex militar de la Bagram, a precizat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

”Ora exactă a plecării nu a fost dezvăluită din cauza unor probleme de securitate a operaţiunilor”, a declarat într-o conferinţă de presă Kirby.

”Am apreciat în general că era mai bine să păstrăm această informaţie într-un cerc cât mai restrâns posibil”, a precizat el.

Retragerea americană urmează să aibă loc în mod ”sigur şi ordonat”, a subliniat el, instând casupra pericolului pe care-l reprezintă talibanii la adresa forţelor americane.

”Nu mă pot pronunţa cu privire la felul în care au interpretat afganii această decizie”, le-a răspuns el unor jurnalişti care l-au întrebat dacă această decizie reprezintă o lipsă profundă de încredere a americanilor în artenerii lor.

”Asta nu înseamnă că avem încredere sau nu în partenerii noştri afgani. Asta subliniază faptul că trebuie să luăm în calcul faptul că această retragere ar fi putut să fie contestată de către talibani”, a declarat el.

Predarea controlului bazei la Bagram s-a desfăşurat ”la fel ca la celelalte şase baze anterioare”, a subliniat Kirby.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.