Aripa regională a Al-AQaida în Sahel, Grupul de susţinerea islamului şi musulmanilor (GSIM sau JNIM, acronimul arab), a revedicat uciderea a doi militari francezi în Mali, sâmbătă, într-un comunicat publicat pe platforma sa de propagandă Al-Zallaqa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

GSIM, care denunţă trecutul colonial francez, susţine că a ”detonat un dispozitiv exploziv” la trecerea vehiculului celor doi militari din cadrul Forţei antijihadiste Barkhane - inclusiv o femeie -, ”crescând bilanţul total la cinci morţi în mai puţin de o săptămână”, se arată în acest comunicat.

Sergenta Yvonne Huynh şi brigadierul Loïc Risser, amândoi din cadrul celui de-al doilea regiment de husari din Haguenau, în apropiere de Strasbourg, au fost ucişi în regiunea Ménaka.

Cu cinci zile mai înainte, alţi trei militari francezi au fost uciţi în zona de frontieră a Nigerului cu Burkina Faso, în timpul unei misiuni de escortare.

În total, 50 de militari francezi au fost ucişi în Sahel din 2003 în cadrul operaţiunilor Serval, iar apoi Barkhane.

GSIM afirmă însă că este nevinovat într-un atac vizând două sate în vestul Nigerului, în apropiere de frontiera cu Mali şi Burkina Faso, soldat cu 100 de morţi, sâmbătă, cel mai sângeros atac comis de jihadişti împotriva unor civili în Sahel.

”Acest atac, indiferent care sunt autorii lui, nu este diferit de masacrele ocupantului francez şi miliţiilor sale criminale”, denunţă GSIM, care apreciază că ”jihadul” său nu este îndreptat împotriva poporului său şi care primite represalii pe termen scurt şi lung - o aluzie la marele său rival în regiune, gruparea Statul Islamic în Sahara Mare (EIGS), vizată de confruntări violente în zonă de mai multe luni.

Franţa a trimis în 2020 600 de militari suplimentari în Sahel, în care numărul total al trupelor franceze a crescut la 5.100.

Parisul examinează în prezent evoluţia acestui angajament.

La sfârşitul lui noiembrie, comandantul Operaţiunii Barkhane, Marc Conruyt, desemna în faţa deputaţilor francezi GSIM drept ”inamicul cel mai periculos” în Sahel.

Cu un an mai înainte, EIGS era desemnat inamicul numărul unu în regiune.

Comunicatul a fost autentificat de către centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.