Preşedintele american Joe Biden a denunţat din nou, marţi, înainte de a pleca la Belfast, arestarea în Rusia a unui jurnalist american, acuzat de spionaj, şi a apreciat că Kremlinul a ”depăşit limita”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi am spus în mod foarte clar că ceea ce se întîmplă este total ilegal”, a declarat preşedintele american într-o scurtă discuţie cu jurnalişti, înainte de a pleca în Irlanda de Nord.

Casa Albă a anunţat ulterior că Joe Biden a discutat la telefon, de la bordul Air Force One, nava prezidenţială americană, cu rude ale lui Evan Gershkovich.

Şeful statului american le-a spus că se ”concentrează asupra obţinerii eliberării lui Evan” şi a altui cetăţean american încarcerat în Rusia, Paul Whelan, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Arestarea lui Evan Gershkovich, un jurnalist de la cotidianul The Wall Street Journal (WSJ), a fost anunţată la 30 martie de către Serviciul rus de securitate FSB.

Biden a anunţat că a încercat luni - fără succes - să contacteze familia jurnalistului încarcerat şi că va încerca din nou ”din avion”, în drum spre Belfast, unde se duce să comemoreze semnarea, în urmă cu 25 de ani, a Acordurilor de pace din Vinerea Mare.

Departamentul de Stat american a stabilit luni că Gershkovich este ”deţinut în mod arbitrar de către Rusia”, a anunţat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

Acest lucru permite încredinţarea dosarului jurnalistului Emisarului Special pentru Ostatici Roger Carstens şi alocarea unor fonduri specifice.

Această decizie a Washingtonului ”schimbă dinamica” situaţiei, a declarat marţi Joe Biden.

Evan Gershkovich, un jurnalist experimentat, şi ziarul său au respins ”în mod categoric” acuzaţiile de ”spionaj”.

Autorităţile ruse continuă să respingă un acces consular al unor oficiali americani, potrivit Casei Albe.

Întrebat care sunt motivele acestei întârzieri, un purtător de cuvânt al Consiliului Securtiţii Naţionale (NSC) al Casei Albe, John Kirby, a răspuns că ”este o întrebare de pus autorităţilor rsue”.

”Nu pentru că nu am încercat, vă asigur. Departamentul de Stat a încercat să obţină un acces consular la (Evan Gershkovich) din momentul în care am aflat că a fost reţinut”, a precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.