Arabia Saudită va găzdui în luna august discuţii despre Ucraina, la care sunt invitate să participe statele occidentale, Kievul şi principalele ţări emergente, inclusiv India şi Brazilia, dar de la care Rusia a fost exclusă, a relatat sâmbătă The Wall Street Journal (WSJ), citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea ar urma să aducă la Jeddah, pe 5 şi 6 august, oficiali de rang înalt din până la 30 de ţări, inclusiv Indonezia, Egipt, Mexic, Chile şi Zambia, a precizat publicaţia financiară americană, citând diplomaţi implicaţi în discuţii.

Dintre ţările invitate, nu este încă clar câte vor participa, deşi se aşteaptă ca statele care au luat parte la o rundă similară de discuţii care a avut loc la Copenhaga, în iunie, să facă acest lucru din nou.

Marea Britanie, Africa de Sud, Polonia şi UE se numără printre invitaţii care au confirmat participarea, iar consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, este aşteptat de asemenea să vină în Arabia Saudită pentru aceste discuţii.

Oficialii ucraineni şi occidentali speră că discuţiile, de la care Rusia a fost exclusă, pot duce la susţinerea internaţională a unor principii de pace care să favorizeze Ucraina, potrivit WSJ.

Kremlinul, care susţine că a anexat o şesime din teritoriul Ucrainei, a declarat că vede discuţiile de pace cu Ucraina ca fiind posibile doar dacă Kievul acceptă "noile realităţi", o referire la pretenţiile sale teritoriale. Kievul spune că negocierile cu Rusia ar fi posibile doar după ce Moscova îşi va retrage trupele.

CITEȘTE ȘI Putin: Rusia e dispusă să caute căi către o reglementare paşnică în Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.