Arabia Saudită a numit ca fiind un „amestec” în afacerile interne rezoluţiile Senatului american prin care se cere oprirea susţinerii militare pentru operaţiunile Riadului în războiul din Yemen şi care îl desemnează pe prinţul Mohammed bin Salman ca fiind responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Regatul Arabiei Saudite respinge poziţia exprimată recent de Senatul Statelor Unite, care este bazată pe acuzaţii fără dovezi şi conţine implicări în afacerile interne ale Regatului, subminând rolul regional şi internaţional al Regatului”, se arată în comunicatul publicat în agenţia de presă a statului saudit.

„Regatul speră că nu este folosit în dezbaterile interne din SUA pentru a evita un impact negativ asupra acestei relaţii strategice importante”, este precizat în comunicat.

Joi, Senatul american a aprobat o rezoluţie prin care se cere oprirea susţinerii militare americane faţă de coaliţia condusă de saudiţi în războiul din Yemen, care a adus ţara în pragul foametei şi a dus la moartea a cel puţin 10.000 de persoane.

Deşi în mare parte o măsură simbolică, votul din Senat de joi reprezintă o avertizare pentru preşedintele Trump, care a susţinut ferm regimul saudit.

De asemenea, Senatul a aprobat o rezoluţie în care condamnă asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi şi îl numeşte pe prinţul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, ca fiind „responsabil”.

Aprobarea rezoluţiei a fost văzută ca un gest simbolic care reflectă lipsa de încredere în gestionarea de către Trump a situaţiei din Yemen şi Arabia Saudită, mai ales privind relaţia sa cu prinţul Mohammed.

Arabia Saudită a avertizat că regatul nu va tolera „o lipsă de respect” faţă de liderii săi.

„Această poziţie a Senatului american transmite un mesaj greşit tuturor celor care vor să creeze un conflict în relaţia SUA-Arabia Saudită”, se arată în comunicat.

Rezoluţia Senatului recunoaşte importanţa relaţiilor SUA-Arabia Saudită dar face apel la Riad să îşi „modereze politica externă care devine din ce în ce mai imprevizibilă”.

Rezoluţiile nu pot fi dezbătute în Camera Reprezentanţilor până în ianuarie şi vor fi, cel mai probabil, respinse de Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.