Arabia Saudită îşi reia relaţiile diplomatice cu Qatarul, la peste trei ani de când Riadul şi alte câteva state întrerupseseră legăturile cu Doha, în urma unui acord convenit marţi, la un summit al ţărilor din Golful Persic, organizat în oraşul antic saudit Al-Ula, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Externe saudit a spus că Riadul şi aliaţii săi arabi au convenit reluarea legăturilor cu Doha şi să pună capăt boicotului impus la jumătatea anului 2017, într-un acord susţinut de Washington, despre care un oficial al Emiratelor Srabe Unite a sugerat că va necesita timp.

Deşi comunicatul summitului ţărilor din Golful Persic, organiza în Arabia Saudită, nu conţine o confirmare detaliată a acordului, progresul semnalează că există speranţe pentru eliminarea divergenţelor între aliaţii majori ai SUA, cu două săptămâni înainte de învestirea în funcţie a preşedintelui ales Joe Biden şi într-o perioadă de tensiuni cu Iranul.

”Există voinţă politică şi bună-credinţă pentru a garanta implementarea acordului”, a declarat ministrul de Externe saudit Faisal bin Farhan al-Saud, într-o conferinţă de presă. El a afirmat că Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au acceptat să îşi reia legăturile cu Doha.

Omologul său din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a scris pe Twitter că liderii ”au întors pagina dezacordului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.