Statele Unite sunt un partener strategic al Arabiei Saudite şi are doar rareori divergenţe cu Riadul, susţine prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, care subliniază că încearcă să rezolve aceste divergenţe cu administraţia preşedintelui american Joe Biden, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă regatul nu acceptă nicio presiune şi niciun amestec în afacerile sale interne, subliniază într-un intervu difuzat marţi de televiziunea saudită Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”.

Joe Biden, care a anunţat că discută numai cu regele Salman, a adoptat faţă de Arabia Saudită o poziţie mai dură decât predecesorul său Donald Trump. El critică Radul în dosarul drepturilor omului şi al implicării regatului în Războiul din Yemen.

”Suntem de acord în proporţie de peste 90% cu administraţia Biden, atunci când este vorba despre interese saudite şi americane, şi lucrăm la o consolidare a acestor interese”, a declarat MBS, care avea o relaţie stânsă cu Trump.

”Problemele în care nu suntem de acord reprezintă mai puţin de 10% şi lucrăm să găsim soluţii şi o înţelegere (...). Fără nicio îndoială, Statele Unite sunt un partener stragic”, a subliniat liderul de facto al Arabiei Saudite.

Numit prinţ moştenitor în 2017, MBS, care şi-a consolidat acapararea puterii, subliniază că Riadul are parteneriate strategice şi cu Rusia, India şi China.

Washingtonul şi-a retras, după instalarea lui Biden la putere, susţinerea operaţiunilor coaliţiei conduse de către saudiţi în Yemen, care luptă împotriva rebelilor huthi, susţinuţi de Iran.

Administraţia Biden a făcut public un raport al serviciilor americane de informaţii care-l implică pe Mohammed bin Salman în asasinatul opozantului saudit Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul. MBS neagă orice implicare.

În pofida faptului că Războiul din Yemen este considerat un război prin procură între Riad şi Teheran, MBS a anunţat marţi că regatul vrea relaţii bune cu Iranul, cu care şi-a întrerupt relaţiile diplomatice în 2016.

”Problema noastră este în comportamentul negativ al Iranului”, a apreciat el, citând programul nuclear iranian, dezvoltarea unor rachete şi susţinerea miliţiilor din regiune de către Teheran.

”Lucrăm împreună cu partenerii regionali şi mondiali într-o încercare de a găsi soluţii la aceste probleme şi  sperăm să le depăşim pentru ca bune relaţii să fie în beneficiul tuturor”, a declarat MBS.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.