Aproximativ 34% dintre alegătorii partidului VVD, al premierului Mark Rutte, care a câştigat alegerile din Olanda, spun că actuala criză cu Turcia le-a influenţat alegerea, arată exit-pollul publicat de IPSOS, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe de altă parte, 81% au declarat l-au votat pe Rutte în primul rând pentru modul în care a administrat economia.

Premierul consideră drept cea mai mare reuşită a sa creşterea economică a ţării, datorită unei campanii de austeritate bugetară în timpul crizei din Zona euro.

“Trăim vremuri foarte instabile şi periculoase, iar sarcina mea principală, ca premier, este să păstrez această ţară stabilă şi sigură”, a declarat el pentru AFP înainte de alegeri.

Partidul Liberal VVD, al premierului Mark Rutte, a câştigat detaşat alegerile legislative din Olanda, urmând că aibă 31 de reprezentanţi în Parlament, potrivit exit-pollului realizat de IPSOS VVD a pierdut 10 mandate, faţă de Legislativul trecut, dar rezultatul este oricum peste aşteptări.

Formaţiunea lui Geert Wilders, PVV, se află pe a doua poziţie, alături de formaţiunea creştin-democrată CDA şi de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare.

Partidul Verzilor a obţinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obţinut nouă mandate.

Partidul Laburist este marele perdant al serii, cu o scădere de 29 de mandate, în timp ce Verzii sunt marii câştigători, cu 12 mandate în plus. Pierderea suferită de laburişti este fără precedent în politica olandeză.

Potrivit exit-pollului, rata de participare a fost de 82%, cea mai ridicată din ultimele trei decenii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.