Aproximativ 30 de persoane au murit marţi în surparea unei lungi porţiuni a unui viaduct al autostrăzii A10, la Genova, în nordul Italiei, în care maşini şi camioane au căzut de la 45 de metri înălţime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, sunt aproximativ 30 de morţi confirmaţi şi mulţi răniţi grav”, a declarat ministrul de Interne Matteo Salvini într-o conferinţă de presă la Catania (Sicilia), în timp ce salvatori continuau să caute printre dărâmături.

”Acest pod, am trecut pe el de sute de ori, dar de-acum voi face totul pentru a avea numele responsabililor trecuţi şi prezenţi. Este inacceptabil să se moară aşa în Italia”, a ameninţat el.

Baza viaductului era supusă unor lucrări de consolidare, potrivit societăţii italiene a autostrăzilor.

La faţa locului, zeci de salvatori, însoţiţi de câini, acţionau în jurul a ceea ce a mai rămas din pod şi carcaselor camioanelor şi maşinilor zdrobite, unele încastrate în structură. Pompieri evacuau cadavre pe tărgi, iar elicoptere aşteptau răniţi.

”Primele victime de la suprafaţă au fost evacuate, acum trebuie să se caute sub dărâmăturile construcţiei, însă sunt mii de tone de beton”, a declarat pentru AFP un pompier francez venit odată cu întăriri, Patrick Villardry.

Anticipând un bilanţ mare ca număr al victimelor în această surpare a podului - cel mai sângeros în Europa din 2001 - ministrul Transporturilor şi Infrastructurilor Danilo Toninelli a evocat ”o imensă tragedie”.

Şeful Guvernului Giuseppe Conte era aşteptat marţi seara la Genova.

Podul Morandi -numele celui care l-a conceput - s-a surpat către ora locală 12.00 (13.00, ora României), pe o porţiune de aproximativ 60 de metri.

Imagini de televiziune au arătat un camion verde oprit chiar înaintea hăului, pe podul surpat.

Unii locuitori din apropiere de locul respectiv au confirmat presei italiene că mai întâi au crezut că era un ”cutremur”, auzind zgomotul asurzitor. Alţii au povestit că au văzut un fulger lovind podul chiar înainte de tragedie.

La momentul dramei, ploua puternic la Genova, iar serviciul meteorologic a emis o alertă de furtună şi ploi puternice.

La baza podului se află căi ferate şi o fabrică, a cărei singură parcare pare că a fost atinsă. Întreprinderea era goală, odată cu apropierea datei de 15 august, o zi de sărbătoare, cu excepţia prezenţei unei echipe de mentenanţă.

LUCRĂRI ÎN CURS

Un copil se află printre morţi, potrivit unui purtător de cuvânt Unicef. Un şofer ceh în vârstă de 47 de ani a fost rănit, a declarat pentru AFP Tomas Kubicek, un reprezentant al întreprinderii sale de la Praga.

”Are nasul şi patru coaste rupte şi un plămân perforat. Starea sa este stabilă, colegul meu a vorbit cu el. Este fericit că a supravieţuit”, a precizat el.

Potrivit societăţii italiene a autrostrăzilor, ”lucrări de consolidare erau în curs la baza viaductului”, care făcea obiectul unor ”activităţi constante de observaţie şi urmărire”.

Pe Bursa din Milano, grupul Atlantia, care deţine societatea autrostrăzilor, a înregistrat o pierdere de 10% după accident.

”Primele indicii par să arate că s-a făcut mentenanţă”, a declarat Toninelli, după care a părut să pună imediat la îndoială această informaţie.

”Aceste tragedii nu pot să aibă loc într-o ţară civilizată ca Italia. Mentenanţa este prioritară faţă de orice alt lucru, iar responsabilii vor plăti”, a insistat el.

Autostrada A10, numită ”autostrada florilor”, asigură o legătură între Genova şi Vintimille, la frontiera franceză. Din cauza reliefului foarte accidentat al regiunii, între munte şi mare, traseul ei este jalonat de viaducte şi tuneluri lungi.

Construit în perioada 1963-1967, când a fost inaugurat, podul, care o lungime totală de 1,2 kilometri, a fost prevăzut cu o structură mixtă, din beton armat precomprimat şi din beton armat obişnuit, potrivit site-ului ingegneri.info.

Săptămâna trecută, serviciile de salvare italiene au fost puse la încercare după explozia unui camion-cisternă la periferia Bolognei, soldată cu un mort şi 100 de răniţi.

”Franţa este alături de Italia” şi ”este pregătită să ofere orice susţinere necesară”, a dat asigurări pe Twitter preşedintele francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat condoleanţe pe Twitter. ”La fel ca mulţi germani, mă gândesc la victime şi la rudele lor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.