Aproximativ 30 de case au fost distruse, iar alte zeci erau ameninţate de Vulcanul Kilauea, cel mai activ în Hawaii şi care a intrat în erupţie joi, potrivit Apărării Civile din arhipelagul american la Oceanul Pacific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordine de evacuare erau valabile în continuare luni, vizând sute de locuinţe de la Leilani Estates şi Lanipuna Gardens, situate în estul Insulei Hawaii, ameninţate de lava care curge din fisuri vulcanice şi de emanaţii de gaze toxice.

”Nivelul mare de dioxid de sulf reprezintă o ameninţare la adresa tuturor celor care i se expun”, a avertizat Apărarea Civilă hawaiiană, numărând în total 26 de case distruse de lava vulcanului.

Amber Makuakane, o învăţătoare în vâstă de 37 de ani, care îşi creşte singură copiii, este una dintre persoanele afectate de aceste distrugeri.

O pagină pe site-ul GoFundMe i-a permis luni dimineaţa (ora locală) să adune peste 29.000 de dolari, pentru a reconstrui ceea ce a pierdut.

”Inima îmi este plină de recunoştinţă pentru fiecare dintre voi”, a scris ea, mulţumindu-le donatorilor.

Potrivit Apărării Civile, zece fisuri vulcanice s-au deschis.

Observatorul hawaiian al vulcanilor a semnalat, prin ultimul buletin de luni, că din una dintre curgea lavă.

”Geologi au anunţat că scurgerea a traversat drumul Ho'okopu Road, situat la aproximativ 1,1 kilometri de fisura 8”, a precizat observatorul. Anterior, prezenţa lavei a fost semnalată doar în imediata apropiere a fisurilor.

Seismicitatea, care a provocat erupţia, a scăzut, tot potrivit Observatorului.

Între numeroasele replici seismice, un cutremut cu magnitudinea de 6,9 a avut loc vineri, cel mai puternic înregistrat în regiune din 1975.

Kilauea este unul dintre cei cinci vulcani de pe Insula Hawaii, numită şi Insula Mare, care este locuinţa zeiţei focului potrivit mitologiei locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.