Evacuări pe cale aeriană continuau săptămâna aceasta din comunităţi izolate situate în nordul Canadei, ameninţate de incendii de pădure care ”înghit” drumuri şi care au obligat Teritoriile de Nord-Vest să decreteze starea de urgenţă şi să evacueze 15% din populaţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 168.000 de oameni au fost evacuaţi în Canada de la începutul sezonului incendiilor, care au bătut toate recordurile.

În Teritoriile de Nord-Vest - în care se află 230 de incendii active -, aproximativ 15% din populaţie a fost evacuată, adică 6.000 de persoane, potrivit autorităţilor.

Aceste sate - care se află la sute de kilometri unele de altele - sunt ”deosebit de dificil” de evacuat pe cale terestră, declară Mike Westwick de la serviciul teritorial împotriva incendiilor.

El anunţă că un contingent de 120 de militari a fost desfăşurat marţi în vederea facilitării evacuărilor pe cale aeriană.

”NU PUTEAM VEDEA NIMIC ÎN FAŢA MEA”

Unul dintre cei 2.250 de locuitori ai unei muncipalităţi care au primit ordin de evacuare, Jordan Evoy, în vârstă de 28 de ani, spera să plece de acasă cu maşina şi să se refugieze în provincia Alberta vecină, însă un incendiu important de pădure l-a obligat luni să se întoarcă din drum şi să plece cu un avion militar.

”Nu puteam vedea nimic în faţa mea (...). Nu mai exista semnal (de comunicaţii), deci niciun mijloc prin care să aflu unde eram. Era şi mai înficoşător”, declară el AFP.

Jordan Evoy se temea că pneurile camionului se puteau ”topi” din cauza căldurii.

”Autostrada era înghiţită de flăcări. A fost cel mai înfricoşător moment din viaţa mea”, declară el.

După ce capitala teritorială Yellowknife a fost aeminţată luni seara de un incendiu, situat la 20 de kilometri distanţă, autorităţile din Teritoriile de Nord-Vest au decretat starea de urgenţă marţi seara.

”Situaţia evoluează rapid, iar nevoile pe teren se schimbă repede”, a anunţat într-un comunicat Guvernul.

”Suntem în situaţie de criză, iar Guvernul nostru foloseşte toate instrumentele pe care le are la dispoziţie”, a anunţat ministrul teritorial al mediului, Shane Thompson.

El a precizat că acest lucru îi permite ”acces la resurse şi la desfăşurarea acestora”.

”Mi se rupe inima când mă gândesc la oamenii din Teritoriile de Nord-Vest, care înfruntă incendii de pădure devastatoare”, a declarat într-o postare pe X (fosta Twitter) premierul canadian Justin Trudeau.

În provincia vecină British Columbia, care este afectată dur, la rândul ei, de incendii de pădure, mercurul termometrelor a depăşit pragul de 40 de grade celsius - o premieră în 2023 în Canada, a anunţat marţi Ministerul Mediului.

În oraşul Lytton s-au înregistrat luni 41,4 grade Celsius, la doi ani după ce a fost devastat de flăcări, după ”Domul de căldură” care a înregistrat un record istoric de 49,6 grade Celsius în Canada.

Canada, care prin poziţia sa geografică se încălzeşte mai rapid decât restul planetei, a înregistrat evenimente meteorologice extreme a căror intensitate şi fracvenţă au crescut din cauza modificărilor climatice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.