O sută de jihadişti francezi au fost reţinuţi de către forţe kurde care luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ni s-a spus că vreo o sută (de jihadişti francezi) au fost arestaţi de kurzi în Siria”, a declarat şeful diplomaţiei franceze pentru posturile BFMTV şi de radio RMC.

De asemenea, şase familii franceze sunt încarcerate în Irak, a spus ministrul, care a subliniat că numai copiii se mai pot întoarce în ţară, relatează Reuters.

Invitat la BFMTV, ministrul a declarat că Franţa îşi va ”face cunoscută poziţia” împotriva pedepsei capitale, în cazul în care jihadişti vor fi condamnaţi la moarte în Irak.

Ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, declara pe 28 ianuarie că Parisul ”va interveni să negocieze” într-un asemenea caz.

Întrebat câţi francezi provenind din SI au fost reţinuţi de forţele kurde în nord-estul Siriei, Jean-Yves Le Drian a răspuns ”aproximativ 100”. ”Nu i-am localizat încă. Avem semnalmente (...), identificarea serioasă este în curs”, a precizat el.

”Ei vor fi judecaţi de către autorităţile locale”, a declarat şeful diplomaţiei, adăugând că aceste autorităţi ”nu sunt automat kurzii, sunt şi forţe democratice siriene”.

Întrebat dacă aceşti francezi ar putea să fie repatriaţi în Franţa, Jean-Yves Le Drian a fost categoric. ”Nu vor fi repatriaţi în Franţa în măsura în care sunt combatanţi - deci sunt inamici, este adevărat în Irak, este adevărat în Siria - care au luptat împotriva unor cetăţeni din Siria, care au luptat împotriva unor turci, care au violat, care au comis acte de barbarie”.

”Copii au altă situaţie. În privinţa copiilor, vrem să facem astfel încât, prin intermediul Crucii Roşii, să putem să-i repatriem în Franţa”, a spus ministrul.

ŞASE FAMILII, ÎNCARCERATE ÎN IRAK

În Irak, a precizat Jean-Yves Le Drian, ”şase familii” au fost arestate şi vor fi judecate, ”mai puţin copiii”. ”Ei sunt prizonieri irakieni, nu s-au dus în Irak să facă turism, s-au dus în Irak să lupte în rândul Daech. Sunt, aşadar, încarceraţi, vor fi judecaţi”, a spus el.

”Ei au dreptul la protecţie consulară, consulul nostru verifică dacă sunt bine trataţi, dacă drepturile fundamentale le sunt respectate. Apoi va avea loc un proces organizat de către autorităţile irakiene. Pedeapsa cu moartea există în Irak, ea există şi în alte ţări din lume. În prezent există şapte sau opt francezi condamnaţi la moarte, inclusiv în Statele Unite”, a amintit el.

”În aceste cazuri, Franţa îşi face cunoscută poziţia. Mă voi duce curând în Irak şi o voi face cunoscută eu însumi”, a declarat Le Dran, fără să facă alte precizări.

RETRAGEREA ”MILIŢIILOR IRANIENE” DIN SIRIA

Pe de altă parte, Franţa cere retragerea ”tuturor celor care nu au ce căuta în Siria”, ”inclusiv miliţiile iraniene şi Hezbollah”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

El a acuzat regimul de la Damasc, dar şi Turcia şi Iranul că ”încalcă” dreptul internaţional în Siria.”El este încălcat de Turcia, regimul de la Damasc, de Iran, el este încălcat de cei care atacă Ghouta de Est şi cei care atacă Idlebul”.

Ministrul şi-a concentrat criticile asupra armatei turce, care a lansat la 20 ianuarie o ofensivă împotriva unor combatanţi kurzi din cadrul YPG în Afrin, în nordul Siriei, subliniind că Turcia nu ar trebui să ”alimenteze războiul cu război”.

Jean-Yves Le Drian, care este aşteptat pe 5 martie la Teheran, a profitat să adreseze un mesaj republicii islamice Iran, într-un context de relaţii tensionate.

Întrebat dacă ar cere retragerea armetei turce de pe teritoriul sirian, el a răspuns ”retragerea tuturor celor care nu au ce căuta în Siria, inclusiv miliţiile iraniene, inclusiv Hezbollah”.

”Trebuie ca procesul care a fost iniţiat la Geneva - procesul numit al ONU - să aibă loc serios”, a continuat el. ”Trebuie ca acest lucru să se întâmple în incinta ONU, altfel vom avea un cumul de război la război care va fi dramatic”, a insistat ministrul.

În privinţa incursiunii turce, Jean-Yves Le Drian a repetat că ”înţelege” ca Ankara ”să vrea să-şi asigure securitatea frontierelor”. ”Dar asigurarea securităţii propriilor frontiere”, a continuat el, ”nu înseamnă să te duci să omori civili, iar asta este condamnabil”.

Şeful diplomaţiei franceze a subliniat de asemenea ”relaţia de stimă, de prietenie” între Franţa şi kurzi. ”Kurzii au fost întru totul exemplari şi cu totul hotărâtori în recucerirea Rakka, (iar) peshmerga au jucat un rol foarte semnificativ” în lupta împotriva SI.

KURZII DENŢIN 4.000 DE JIHADIŞTI

Pe de altă parte, autorităţile din regiunea autonomă kurdă din Irak au anunţat marţi că deţin 4.000 de jihadişti din cadrul SI, inclusiv străini, potrivit AFP.

În perioada 2014-2017, forţele de securitate şi peshmerga - combatanţi kurzi - ”au arestat aproximativ 2.500 de persoane care fac parte din Daech (acronomul arab al SI)”, a declarat pentru presă un consilier însărcinat cu afaceri internaţionale în cadrul Guvernului din Kurdistan, Dindar Zibari.

În cursul bătăliei de la Hawija, ultimul mare centru urban asupra căruia SI a deţinut controlul în Irak, aproximativ 1.000 de jihadişti s-au predat peshmerga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.