Aproximativ 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, s-au adunat sâmbătă în centrul Berlinului, pentru a cere să se negocieze cu Moscova în loc să se livreze arme Ucrainei, la un şi o zi de la invazia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizat de o reprezentantă politică a extremei stângi, Sahra Wagenknecht, şi de către feminista Alice Schwarzer, acest miting - cu sloganul ”Ridicarea pentru pace” - este extrem de controversat, după ce reprezentanţi ai extremei drepte s-au alăturat acestei iniţiative.

La Poarta Brandenburg, Wagenknecht şi Schwarzer au vorbit şi au îndemnat la ”politică şi nu la livrarea de arme” în faţa unor manifestanţi înfofoliţi din cauza frigului şi averselor de ninsoare.

Wagenknecht şi Schwarzer au lansat, la 10 februarie, o petiţie pe Internet - intitlată ”Manifest pentru pace” -, care revendică peste 645.000 de semnături.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Berlin a anunţat că alte manifestaţii, ale aceleiaşi mişcări, au fost anunţate, dar şi contra-manifestaţii.

De teama unor ciocniri, forţele de ordone au mobilizat aproximativ 1.400 de poliţişti.

Vineri, la marcarea unui an de la ofensiva rusă, numeroase manifestaţii împotriva Războiului rus din Ucraina au avut loc în Germania, inclusiv la Poarta Brandenburg, iluminată în culorile Ucrainei.

Pe de altă parte, câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă la Paris, în semn de susţinere a Ucrainei, la o zi după manifestaţii în întreaga Uniune Europeană (UE) care au marcat un an de la invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Adunări au avut loc şi în alte oraşe franceze.

În Place de la République, la Paris, sute de participanţi au intonat imnul ucrainean sâmbătă seara.

Cu mâna pe inimă, Volodimir Krafcenko îi denunţă pe ”cei care ne-au încălcat pământurile şi drepturile”. Bătrânul, în vârstă de 73 de ani, a fugit din Ucraina în urmă cu un an, în Franţa, după ce a încercat să intre în forţele armate ucrainene. ”Mi-au spus că sunt prea bătrân”, declară el AFP.

În fruntea coloanei care se îndrepta către Piaţa Bastilia se aflau copii ucraineni, în portul tradiţional.

În mulţime dominau galbenul şi albastrul, culorile Ucrainei - steaguri agitate către cer sau purtate pe umeri de către manifestanţi, pancarte sau baloane.

Deputata Raquel Garrido a venit să reprezinte ”întregul grup parlamentar LFI”, a declarat ea la începutul adunării, organizată de zeci de asociaţii. ”Aceste manifestaţii sunt ocazia de a arăta că războiul nu înseamnă doar probleme geopolitice, ci şi o solidaritate între popoare”, a declarat ea. Este important ca ”Franţa să-şi păstreze o poziţie independentă, o voce pentru a găsi o cale către pace”, a adăugat ea.

Catherine Rifault, în vârstă de 67 de ani, consideră că ”nu trebuie să încetăm să manifestăm, să ne idignăm”. ”Putin nu ţine cont de noi, dar este important să arătăm că nu ne obişnuim”.

La Montpellier, aproximativ 100 de persoane au răspuns apelului Asociaţiei SOS Montpellier Ukraine. Departamentul Hérault a găzduit aproximativ 2.000 de ucraineni care au fugit din Ucraina.

”Ruşii din Montpellier, cu Ucraina”, ”Ucraina alege libertatea”, ”Stop War”, se putea citi pe pancarte.

”Nu trebuie să credem că războiul se va termina curând. Trebuie să strigăm peste tot că Ucraina suferă şi, din nefericire, va suferi în continuare”, declară AFP Lituka Ksenia, în vârstă de 29 de ani, care a venit în acest oraş în aprilie, împreună cu fiica sa în vârstă de doi ani.

Vineri, mii de oameni s-au adunat în mai multe oraşe mari pe continentul european, în semn de protest faţă de invazia rusă a Ucrainei.

În Franţa, o adunare de câteva sute de persoane a avut loc în Place de la République, la Paris, dar şi la Lille sau Marsilia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.