Aproximativ 1.500 de organizaţii nonguvernamentale (ONG) în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice au cerut marţi amânarea Conferinţei ONU COP26, considerând drept ”imposibilă” organizarea unei reuniuni ”drepte şi incluzătoare” în noiembrie, la Glasgow, în Scoţia, din cauza unui nivel slab al vaccinării împotriva covid-19 în ţările sărace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu doar două luni înainte de termen, este evident că o Conferinţă Mondială pe tema modificărilor climatice sigură, incluzătoare şi dreaptă este imposibilă, dat fiind eşecul susţinerii unui acces la vaccinuri (anticovid) al mii de persoane din ţările sărace, scumpirea călătoriilor şi cazării şi incertitudinea evoluţiei pandemiei covid-19”, scrie Climate Action Network (CAN), cu sediul la Bonn, în Germania, din care fac parte aproximativ 1.500 de ONG-uri - inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam şi Amnesty international.

”O COP26 fizică la începutul lui noiembrie ar exclude de facto numeroşi delegaţi ai unor guverne, activişti ai societăţii civile şi jurnalişti, mai ales din ţările din sud, dintre care multe se află pe lista roşie covid-19 a Regatului Unit”, subliniază ONG-urile în acest comunicat.

Ele denunţă această ”excludere” de la discuţii cu privire la subiecte capitale pentru viitorul omenirii, mai ales a ţărilor celor mai sărace, aflate în prima linie a luptei împotriva încălzirii globale.

”Acest apel la amânarea COP26 nu înseamnă în niciun caz o amânare a acţiunilor climatice urgente şi nici un boicot al negocierilor pe tema modificărilor cliamtice”, precizează grupul.

Guvernul britanic, organizatorul acestei COP26, la care urmează să participe mii de persoane şi ONU - de la 31 octombrie la 12 noiembie -, anunţa la sfârşitul lui iunie că va facilita accesul la vaccinarea împotriva covid-19 a participanţilor la reuniune care doresc acest lucru.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.