Aproape 1.400 de deţinuţi palestinieni se pregătesc să intre în greva foamei, în semn de protest faţă de o deteriorare a condiţiilor în care sunt încarceraţi în Israel, după evadarea unor deţinuţi palestinieni, săptămâna trecută, dintre care unii au fost prinşi între timp, a anunţat marţi Autoritatea Palesatiniană, aflată la putere în Cisiordania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Închisoarile israeliene - în care sunt încarceraţi peste 4.000 de deţinuţi palestinieni - s-au confruntat cu o creştere a tensiunilor, săptămâna trecută, după evadarea a şase palestinieni, membri ai unor grupări armate, de la Închisoarea de Maximă Securitate Gilboa (nord), printr-un tunel săpat sub o chiuvetă.

Aceste tensiuni au început după ce câteva sute de persoane au fost transferate din această închisoare, un transfer în cursul căruia s-au efectuat percheziţii şi s-au confiscat obiecte personale, potrivit Clubului Deţinuţilor Palestinieni.

Incendii au fost declanşate de către deţinuţi în unele închisori.

”Situaţia din închisori este foarte rea, ceea ce a determinat deţinuţi să intre în greva foamei”, a declarat AFP preşedintele Comisiei însărcinate cu deţinuţii, un organ al Autorităţii Palestiniene, Qadri Abu Bakr.

El a precizat că 1.380 de deţinuţi urmează să intre în greva foamei - de vineri -, iar alţii urmează să intre şi ei în greva foamei de săptămâna viitoare.

Semiluna Roşie a anunţat marţi că, în urma unei decizii israeliene în acest sens, vizitele la deţinuţi urmează să fie posibile din nou, după ce au fost anulate săptămâna trecută.

Patru dintre cei şase fugari palestinieni, încarceraţi cu privire la atacuri antiisraeliene, au fost prinşi la sfârţitul săptămânii trecute, în nordul Israelului.

Qadri Abu Bakr şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de soarta lor.

Nici avocaţii acestor deţinuţi şi nici Semiluna Roşie nu au dreptul să-i viziteze, a denunţat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.