Echipa de anchetă a procurorului special Robert Mueller şi-a exprimat interesul de a discuta cu preşedintele Donald Trump în cadrul anchetei cu privire la o potenţială coordonare între Rusia şi echipa miliardaruluirepublican de campanie, potrivit unei surse la curent cu dosarul, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Perspectiva unei întâlniri cu preşedintele a fost evocată în cadrul unor discuţii recente între echipa lui Mueller şi avocaţi ai lui Trump, însă fără să se stabilească detalii, inclusiv cu privire la întrebările la care preşedintele ar accepta să răspundă în cazul în care interogatoriul ar avea loc, a declarat această sursă luni, sub protecţia anonimatului, pentru AP.

Când sau dacă interogatorul va avea loc era neclar imediat şi nici condiţiile acestuia ori dacă avocaţii lui Trump vor încerca să limiteze bătaia întrebărilor sau subiectelor pe care prourorii vor să le abordeze.

Avocaţii lui Trump şi-au exprimat deja hotărârea de a coopera în ancheta lui Mueller.

Faptul că anchetatorii vor să-l interogheze pe şeful statului american nu este surprinzător, având în vedere rolul pe care l-a jucat în episoade vizate de ancheta lui Mueller, comentează AP.

Orice interogatoriu al lui Trump va indica faptul că ancheta se află într-o fază finală, având în vedere că, de obicei, anchetatorii îi interoghează pe suspecţii principali către sfârşitul anchetei, mai comentează AP.

Mueller coordonează de mai multe luni o echipă de procurori şi de agenţi care anchetează dacă Moscova şi echipa de campanie republicană a lui Trump s-au coordonat cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor din 2016 şi dacă Trump a acţionat în vederea unei obstrucţionări a unei anchete a FBI care-i viza pe apropiaţi de-ai săi, inclusiv prin demiterea fostului director FBI James Comey.

Comey a declarat, cu mai multe luni înainte să fie dat afară, că Trump i-a spus că spera să încheie rapid ancheta care-l viza pefostul său consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

Echipa lui Mueller a încheiat recent o serie de interviuri cu mulţi dintre actuali şi foşti consilieri ai Casei Albe, între care fostul secretar general Reince Priebus şi ginerele preşedintelui Jared Kushner.

Patru persoane au fost inculpate, până în prezent, inclusiv Flynn, care a pledat vinovat, în decembrie, de faptul că a încercat să mintă FBI-ul în legătură cu discuţia pe care a purtat-o cu fostul ambasador rus la Washington Serghei Kisliak.

Fostul şef al campaniei miliardarului, Paul Manafort, a fost inculpat de infracţiuni legate de activităţi de lobbyy în străinătate.

Peter Carr, un purtător de cuvânt al lui Mueller, a refuzat să comenteze, dar şi avocaţii lui Trump John Dowd şi Jay Sekulow.

Trump nu a respins posibilitatea să fie interogat de către Mueller, în răspunsul pe care l-a dat unei întrebări care i-a fost adresată într-o conferinţă de presă sâmbătă.

Locatarul Case Albe a declarat sâmbătă că nu a avut loc ”nicio complicitate” şi ”nicio infracţiune penală”.

”Însă noi am fost foarte deschişi”, a subliniat şeful statului.

”Am fi putut să facem asta în două feluri. Am fi putut să fim foarte închişi şi ar fi durat ani de zile. Însă, ştiţi, atunci când n-ai făcut nimic rău, eşti deschis şi termini cu asta”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a citat o declaraţie a unui avocat al Casei Albe, Ty Cobb, potrivit căruia preşedinţia nu comentează în mod public pe marginea discuţiilor pe care le poartă cu Mueller, însă continuă să coopereze ”în vederea soluţionării cât mai rapid posibil”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.