Proiectul acordului privind plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să se prăbuşească, sporind probabilitatea unei retrageri dezordonate şi dureroase din punct de vedere economic anul viitor, relatează The Associated Press, care prezintă evoluţia Brexitului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Politicieni britanici susţinători ai ieşirii din UE au criticat proiectul acordului încheiat marţi, după mai bine de un an şi jumătate de negocieri. Ei consideră că acesta ţine regatul legat de Uniune în condiţii devaforabile şi au lansat idee unei înlăturări a premierului Theresa May.

Chiar dacă May rămâne în post, Parlamentul britanic ar putea respinge proiectul acordului. Marea Britanie urmează să prăsească Uniunea Europeană la 29 martie, iar acest lucru lasă puţin timp de căutare a unei alternative, scrie AP care prezintă cum s-a ajuns în această situaţie..

REFERENDUM

Partidul Conservator al premierului Theresa May este de mult timp împărţit între susţinătorii rămânerii în UE şi cei care vor ca regatul să plece din Uniune.

Unul dintre avantajele de care regatul se bucură ca membru al Uniunii este comerţul neîngrădit cu celelalte 27 de state membre. UE este cel mai important partener comercial al Marii Britanii.

Opozanţii UE afirmă că Bruxellesul i-a luat prea multă putere politică Londrei, iar unii vor să restrângă imigraţia din celelalte state membre.

Pentru a rezolva această problemă, fostul premier David Cameron a convocat un referendum prin care britanicii să se pronunţe asupra rămânerii sau plecării Marii Britanii din Uniunea Europeană. La 23 iunie 2016, 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au spus că vor să plece din UE.

NEGOCIERI

Rezultatul neaşteptat al referendumului a aruncat ţara în haos, Cameron a demisionat, iar lira sterlină s-a depreciat cu 15% într-o singură zi. May a preluat până la urmă postul de premier. În martie 2017, ea a notificat intenţia Marii Britanii de se retrage din UE. Acest anunţ a declanşat o numărătoare inversă de doi ani şi negocierea condiţiilor ieşirii, dar şi ale viitoarei relaţii între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Dificultatea negocierilor a devenit rapid clară. UE a adoptat o abordare dură. Ea a insistat asupra faptului că Marea Britanie nu se va mai bucura de cele ”patru libertăţi” de circulaţie a cetăţenilor, capitalurilor, bunurilor şi serviciilor.

Cu scopul de a-şi consolida puterea şi cu obiectivul de a avea un Guvern ”puternic şi stabil” care să negocieze Brexitul, May a convocat alegeri generale în iunie 2017. Această decizie s-a întors împotriva sa, iar conservatorii au pierdut majoritatea absolută în Parlament. Ea a fost nevoită să formeze un Guvern minoritar, susţinut în Parlament de Partidul Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord.

PROBLEMA IRLANDEZĂ

Negocierile acordului Brexitului au rămas blocate luni de zile, în principal din cauza viitorului frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, un stat membru UE. Există teama că reintroducerea unei frontiere fizice, a unor taxe asupra importurilor şi a unor restricţii de călătorie ar relansa violenţele intercomunitare.

UE a insistat că Marea Britanie nu poate să se bucure după Brexit de avantajele uniunii comerciale. Ea a propus ca Londra să permită Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Vamală, dar nu şi restul Marii Britanii. Guvernul lui May a respins propunerea, subliniind că acest lucru ameninţă să destrame Marea Britanie.

ACORDUL

Sub presiunea timpului, oficiali europeni şi britanici şi-au intensificat eforturile şi au încheiat un proiect al unui acord la 13 noiembrie.

Proiectul acordului prevede ca Marea Britanie să părăsească Uniunea aşa cum a prevăzut, la 29 martie, dar să rămână în cadrul pieţei unice şi să respecte reglementările europene, fără vreun drept de decizie, până în decembrie 2020. În acest răstimp, cele două părţi urmează să stabilească condiţiile unei relaţii comerciale permamente după Brexit.

Documentul prevede de asemenea ca Marea Britanie să plătească 39 de miliarde de lire sterline (50 de miliarde de dolari) pentru a-şi stinge obligaţiile faţă de UE. Cetăţenii britanici şi europeni vor putea să rămână unde trăiesc şi muncesc în prezent.

Cele două părţi se angajează prin acord faţă de o ”plasă de siguranţă” (“backstop”), o soluţie care menţine Regatul Unit într-un aranjament vamal cu UE, ca o garanţie a faptului că la frontiera irlandeză nu vor fi instalate puncte vamale. Această soluţie urmează să fie menţinută până când va fi înlocuită de noi acorduri comerciale, pe care ambele părţi speră să le implementeze până în decembrie 2020.

CONFLICT POLITIC

Mulţi politicieni pro-Brexit au denunţat imediat proiectul acordului. Ei consideră că acesta va transforma Marea Britanie într-un stat vasal, impunându-i să respecte reglementările vamale europene, fără să aibă de spus vreun cuvânt. Unii politicieni pro-UE au îndemnat la convocarea unui nou referendum pe tema părăsirii UE.

May a apărat proiectul acordului, relevând că oferă afacerilor continuitatea de care au nevoie, în timp ce Londra şi Bruxellesul negociază un acord cu privire la o relaţie comercială pe termen lung.

Doi miniştri şi cinci membri ai Guvermului au demisionat la 15 noiembrie, iar un influent parlamentar pro-Brexit a îndemnat la o moţiune de cenzură a lui May.

RISCURI ALE BREXITULUI FĂRĂ ACORD

În cazul în care Parlamentul britanic respinge proiectul acordului, cel mai probabil Brexitul urmează să aibă loc fără vreun acord care să definească relaţia cu UE. Întreprinderile şi majoritatea economiştilor consideră că acesta este cel mai rău scenariu posibil pentru economia britanică.

Acest lucru ar însemna reimpunerea taxelor vamale în comerţul între Marea Britanie şi UE şi reluarea controalelor bunurilor la frontieră. Acest lucru ar urma să întârzie toate transporturile, de la cele de hrană şi combustibil şi până la cele de haine şi maşini. Unele companii şi-au făcut stocuri, în această eventualitate.

Marea Britanie va ieşi de asemenea din protocoalele care reglementează domenii precum aviaţia şi prescrierea medicamentelor, ceea ce riscă să blocheze zboruri la sol şi aprovizionări cu medicamente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.