Alegerile municipale din decembrie 2023 de la Belgrad vor fi organizate din nou pe 2 iunie, în urma unor acuzaţii de fraudă, a anunţat duminică preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Alegerile din Belgrad vor avea loc la 2 iunie, în timp ce toate celelalte alegeri vor fi organizate în conformitate cu termenele legale şi constituţionale", a declarat preşedintele Vucic într-o conferinţă de presă.

Partidul Progresist sârb (SNS) al preşedintelui Vucic a revendicat victoria în alegerile legislative şi locale din 2023. Dar opoziţia şi observatorii internaţionali au denunţat un scrutin marcat de fraude, existând inclusiv "cumpărare de voturi" şi acţiuni de "umplere a urnelor", în special la Belgrad.

Votul a declanşat o serie de manifestaţii. Rezultatul a fost strâns la Belgrad, unde coaliţia de opoziţie şi candidaţii care au candidat sub sloganul "Serbia împotriva violenţei" s-au dovedit a fi un concurent serios pentru SNS, care a obţinut 49 din cele 110 locuri în consiliul municipal. În Belgrad, în special, opoziţia a acuzat guvernul că a permis alegătorilor din Bosnia vecină să voteze ilegal pentru a-şi asigura controlul asupra capitalei. În centrul protestelor s-a aflat Marinika Tepic, o fostă jurnalistă care provine din rândul comunităţii româneşti din Serbia şi care a intrat în greva foamei pentru a contesta rezultatul viciat al alegerilor.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a denunţat un scrutin "dominat" de Vucic, un populist de dreapta, "care, combinat cu avantajele sistemice ale partidului de guvernământ, a creat condiţii inechitabile pentru candidaţi".

"Este important să avem alegeri în care, la final, toată lumea să spună: acesta este rezultatul", a subliniat duminică preşedintele Vucic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.