Secretarul de Stat american Antony Blinken şi omologul său german Heiko Maas îndeamnă joi, la Berlin, la o intensificare a eforturilor în lupta împotriva antisemitismului, în contextul în care dispar ultimii supravieţuitori ai Holocaustului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima sa vizită în Germania, Bliken a anunţat, îmnpreună cu Maas, lansarea unei iniţiative în vederea căutării unor forme ”inovatoare”, care să permită popularizarea genocidului a şase milioane de evrei - dar şi a unor homosexuali, romi şi opozanţi politici - al naziştilor în cel de-al Treilea Reich.

Nepotul unui supravieţuitor al lagărelor naziste de la Auschwitz şi Dachau, Antony Blinken apreciază că Holocaustul a fost o ”coborâre treptată în obscuritate”, făcută posibilă de ”nenumărate măsuri individuale vizând dezumanizarea oamenilor”.

Este ”deosebit de urgent” ca Holocaustul să fie înţeles, ”în contextul în care supravieţuitorii mor, iar cei care neagă Holocaustul sunt tot mai zgomotoşi şi găsesc noi mijloace insidioase de a-şi difuza minciunile”, a subliniat el în a doua zi a vizitei sale în Germania.

ASCENSIUNE A ANTISEMITISMULUI ÎN GERMANIA

Cei doi şefi ai diplomaţiei au vizitat Memorialul Holocaustului, în apropiere de Poarta Brandenburgică, la Berlin, unde îi aştepta o supravieţuitoare a Holocaustului, Margot Friedländer, în vârstă de 99 de ani.

”Forţa noatră constă în faptul că ne asumăm povara responsabilităţii istorice fără restricţii”, a subliniat, la rândul său, ministrul german.

”Forţa noastră rezidă în uniunea forţelor noastre în căutatrea celui mai bun fel de avansa”, a adăugat Maas, în contextul în care Germania este îngrijorată de o ascensiune a antisemitismului în rândul extremei drepte.

O tentativă de atac la o sinagogă din Halle, în estul Germaniei, în octombrie 2019, a şocat ţara.

Autorul atacului, un extremist de dreapta, condamnat la închisoare pe viaţă, a ucis două persoane, după ce nu a putut să intre în edificiul religios.

Recent, adunări în mai multe oraşe germane, în urma unui război-fulger între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, au fost teatrul unor declaraţii antisemite, condamnate dur de către autorităţi.

Memorialul Holocaustului, inaugurat în 2005, este un ansamblu de 2.710 de stele din beton, de diverse dmensiuni, dedicate memoriei celor şase milioane de evrei ucişi în Europa de către nazişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.