Secretarul general al ONU Antonio Guterres se declară ”îngrijorat” de condiţiile de detenţie a preşedintelui nigerian Mohamed Bazoum, îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat la 26 iulie, şi cere eliberarea acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antonio Guterres denunţă ”condiţiile deploarabile în care trăiesc preşedintele şi familia sa”, citat miercuri într-un comunicat ONU.

PRIVAT DE ORICE CONTACT UMAN DE VINERI

Potrivit CNN, Mohamed Bazoum este menţinut izolat de către militari care l-au răsturnat de la putere şi are la dispoziţie doar paste şi orez negătite pentru a se hrăni.

Mohamed Bazoum i-a spus unui prieten, într-o serie de mesaje, că este ”privat de orice contact uman de vineri”, fără ca nimeni să-i aducă hrană şi medicamente.

Antonio Guterres ”îşi reiterează îngrijorarea cu privire la sănătatea preşedintelui şi a familiei sale şi îndeamnă la eliberarea sa imediată şi necondiţionată şi la restabilirea sa la conducerea statului”.

Preşedintele Mohamed Bazoum este sechestrat în reşedinţa sa de la 26 iulie de către membri ai Grăzii Prezidenţiale.

La fel ca mulţi nigerieni, el trăieşte fără electricitate, după ce Nigeria vecină, principalul furnizor, a tăiat alimentarea cu electricitate, în semn de protest faţă de preluarea puterii de către pucişti.

În pofida condiţiilor în care este deţinut, el a putut să publice comunicate şi un editorial în The Washington Post (WP), în care denunţă lovitura de stat.

El a putut să discute la telefon cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu secretarul de Stat american Antony Blinken şi să fie vizitat de către preşedintele Ciadului Mahamat Idriss Déby.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.