Adunarea Generală a ONU a aprobat vineri un al doilea mandat al fostului premier portughez Antonio Guterres - care îndeamnă la o lume care să înveţe lecţia pandemiei sângeroase covid-19 - la conducerea Organizaţiei Naţiunilor Unite, în perioada 2022-2026, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cea mai mare provocare a noastră, care este în acelaşi timp cea maimare oportunitate a noastră, este să folosim această criză pentru a răsturna situaţia, pentru a ne îndrepta către o lume care învaţă lecţia, care promovează o relansare (economică) dreaptă, verde şi durabilă şi care arată drumul printr-o cooperare internaţională sporită şi eficientă pentru a răspunde problemelor mondiale”, a declarat el.

”Depăşirea acestei etape va cere un efort real în vederea unei consolidări a ceea ce funcţionează şi curaj pentru a trage concluzii cu privire la ceea ce nu funcţionează. Acest lucru ne impune să facem din prevenţie şi pregătire - în sensul larg al cuvântului - o prioritate de prim-plan a sistemului internaţional”, a subliniat Guterres.

Aflat din funcţie din 2017, secretarul general al ONU a depus jurământul şi s-a angajat să acţioneze în deplină independenţă faţă de statele membre sau de organizaţii, într-o ceremonie la care a asistat preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, primul şef de stat prezent la ONU după mai bine de un an de pandemie.

Adunarea Generală a aprobat - prin aclamaţii şi fără vot - o rezoluţie care prelungeşte mandatul de cinci ani al lui Antonio Guterres.

Consiliul de Securitate al ONU, care deţine o decizie crucială în procedul nominalizării, l-a susţinut la 8 iunie în vederea acestui al doilea mandat pe fostul premier portugez, în vârstă de 72 de ani, fost Înalt Comisar ONU pentru Refugiaţi, în perioada 2005-2015.

Antonio Guterres i-a succedat în funcţie lui Ban Ki-moon, cu câteva săptămâni înainte instalării la Casa Albă a lui Donald Trump, un critic al ONU şi al multilateralismului.

El urmează să-şi înceapă al doilea mandat de secretar general al ONU la 1 ianuarie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.