Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat marţi ”încălcări clare” ale dreptului umanitar în Fâşia Gaza şi a cerut un ”armistiţiu umanitar imediat”, într-un Consiliul de Securitate al ONU divizat în continuare, în a 18-a zi Războiului dintre Israel şi Hamas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste declaraţii ale lui Antonio Guterres au înfuriat Israelul, care-l acuză că nu înţelege atacul sângeros al Hamas de la 7 octombrie, în timp ce reprezentantul palestinian denunţa o lipsă de acţiune ”de neiertat” a Consiliului de Securitate al ONU, care a scos la lumina zilei, în ultimele săptămâni, disensiunile din interiorul acestuia în conflictul israeliano-palestinian.

”Sunt profund îngrijorat de încălcîrile clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Fâşia Gaza. Să fim clari: nicio parte la un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internţaional”, a declarat secretarul general al ONU.

”Pentru a alina această suferinţă uriaşă, facilitarea unui ajutor înr-un mod mai sigur şi facilitarea eliberării ostaticilor, îmi repet apelul la un armistiţiu umanitar imediat”, a tunat Antonio Guterres în faţa miniştrilor şi diplomaţilor a zeci de ţări reunite într-o sală a Consiliului rareori atât de înţesată.

Ajutoare intrnaţionale au început să sosească ”cu pipeta”, începând de sâmbătă, prin Egipt, însă într-o cantitate foarte insuficientă, în acest mic teritoriu sărac, bombardat de Israel în urma atacului sângeros al Hamasului de la 7 octombrie.

”Aceasta este o picătură de ajutor într-un ocean de nevoi”, a avertizat Antonio Guterres.

”Chiar în acest moment de pericol grav şi imediat, nu trebuie să pierdem din vedere singurul fundament realist al unei păci şi unei stabnilităţi durabile: o soluţie cu două state”, a insistat el.

”Domnule secretar general, pe ce lume trăieşti?”, i-a replicat ministrul israelian de Externe Eli Cohen.

”Fără nicio îndoială nu este a noastră”, a răspuns tot el, evocând ”masacrul brutal” de la 7 octombrie.

”Cum poţi să închei un armistiţiu cu cineva care a jurat să-ţi ucidă şi să-ţi distrugă propria existenţă?”, a întrebat el.

”EŞEC” AL CONSILIULUI DE SECURITATE

Ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan a mers şi mai departe şi i-a cerut lui Antonio Guterres ”să demisioneze imediat”.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel în atacul de la 7 octombrie, majoriatea civili, masacrate de Hamas în acea zi, iar autorităţile locale au înregistrat aproximativ 220 de ostatici israelieni, srăini sau cu dublă cetăţenie.

Hamasul, care deţine controlul în Fâşia Gaza, a anunţat marţi un nou bilanţ global de peste 5.791 de morţi - inclusiv 2.360 de copii - de la începutul războiului.

Un preludiu al unei eventuale incursiuni terestre a armatei israeliene, Israelul şi-a intensificat în ultimele zile atacurile aeriene asupra acestui teritoriu de 362 de kilometri pătraţi, în care se înghesuie 2,4 milioane de palestinieni.

”Amploarea distrugerilor ridică întrebări despre posibilitatea ca populaţia să se poată întoarce acasă într-o bună zi”, a denunţat reprezentanta Biroului ONU al Afacerilor Umanitare (OCHA) Lynn Hastings.

Ministrul palestinian de Externe Riyad Al-Maliki a denunţat lipsa de acţiune de Consiliului de Securitate al ONU împotriva ”masacrelor (...) comise de Israel”.

”Consiliul de Securitate al ONU are datoria să le oprească”, ”eşecul Consiliului de Securitate este de neiertat”, a tunat el.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a respins mai întâi o propunere a unei rezoluţii ruseşti care cerea un ”armistiţiu umanitar”.

Doar cinci dintre cele 15 state membre ale Consiliului au susţinut acest text, care condamna ”toate violenţele împotriva civililor şi toate acetele teroriste”, însă nu numea Hamas, ceea ce Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa au respins ca inacceptabil.

Un al doilea proiect al unei rezoluţii, redactat de Brazilia, care deţine preşedinţia Consiliului în octombrie, a fost blocat printr-un veto american.

Washingtonul a denunţat acest text care nu menţiona ”dreptul Israelului de a se apăra”, în pofida faptului că 12 state au votat în favoarea lui.

Statele Unite au pus în circulaţie alt proiect de rezoluţie.

”Recunoaştem orice drept imperativ al statelor de a se apăra împotriva terorismului”, a subliniat secretarul de Stat american Antony Blinken.

Ultima versiune a textului american pe care AFP scrie că l-a consultat, în urma unor modficări, ”dreptul tuturor statelor la autoapărare” şi nu doar al Israelului.

Acesta este un nou document pe care ”noi nu-l putem susţine”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, care denunţă lipsa unui apel la un ”armistiţiu”.

Vasili Nebenzia a anunţat că Rusia lucrează la un text alternativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.