Cel mai important expert în boli infecţioase al Statelor Unite, dr. Anthony Fauci, a îndemnat, marţi, populaţia să se vaccineze împotriva subvariantelor Covid 19, în timpul a ceea ce ar putea fi ultimul său briefing, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca de obicei, Anthony Fauci, cel mai înalt oficial american în materie de boli infecţioase, a folosit ceea ce ar putea fi ultima sa apariţie la Casa Albă, marţi, pentru a transmite un mesaj simplu. 

 "Vă rugăm, pentru siguranţa dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră, să vă faceţi vaccinul Covid-19 actualizat de îndată ce sunteţi eligibil", a spus bărbatul în vârstă de 81 de ani.  

Vaccinurile care vizează subvariantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron au fost disponibile pe scară largă din vară, dar până în prezent doar 11 la sută din populaţia eligibilă de peste cinci ani din Statele Unite le-a primit. 

Pentru a impulsiona vaccinarea, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au publicat un studiu care a arătat că noile vaccinuri au redus riscul de infectare cu aproximativ 30 la sută în rândul persoanelor care au primit ultima dintre doze cu două sau trei luni mai devreme. 

Coordonatorul Covid al preşedintelui Joe Biden, Ashish Jha, a anunţat, de asemenea, un "sprint de şase săptămâni" pentru a creşte numărul vaccinurilor până la sfârşitul anului şi a atenua impactul unui val de iarnă aşteptat. 

Gripa şi VSR, care îşi revin după doi ani de izolare, se adaugă deja la povara sistemului de sănătate şi s-ar putea agrava. 

Dar Fauci a oferit o evaluare plină de speranţă cu privire la perspectivele pe măsură ce se instalează vremea rece. 

El a spus că speră că "există suficientă protecţie comunitară pentru a nu vedea o repetare a ceea ce am văzut anul trecut în această perioadă", chiar dacă apar noi variante. 

Fauci se va retrage luna viitoare din funcţiile pe care le-a deţinut în guvern în calitate de consilier medical principal al lui Biden, precum şi de director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, pe care îl conduce din 1984. 

Medicul-cercetător s-a remarcat pentru prima dată în timpul crizei HIV-SIDA, iar mai recent a condus răspunsul SUA la virusul Zika şi Ebola. 

Reflectând asupra perioadei în care a condus lupta Americii împotriva Covid, Fauci a recunoscut că guvernul ar fi putut face o treabă mai bună în ceea ce priveşte transmiterea incertitudinii la începutul pandemiei, când sfaturile se schimbau rapid. 

E a afirmat, însă, că cel mai dificil lucru cu care a trebuit să se confrunte a fost polarizarea care a fracturat America pe criterii politice. 

 "Când văd că oamenii... nu se vaccinează din motive care nu au nimic de-a face cu sănătatea publică, ci din cauza diviziunilor şi a diferenţelor ideologice, ca medic, mă doare", a spus el. 

"Fie că eşti un republican de extremă dreapta sau un democrat de extremă stânga, nu face nicio diferenţă pentru mine. O privesc în acelaşi mod în care am privit-o în camera de urgenţă din mijlocul oraşului New York", a adăugat el.   

Fauci s-a văzut adesea nevoit să contrazică sfaturile neştiinţifice ale preşedintelui de atunci Donald Trump - cum ar fi ingerarea de înălbitor pentru a combate virusul - în confruntări care au contribuit la transformarea sa într-o figură urâtă de extrema dreaptă. 

Se aşteaptă ca legislatorii republicani să îl interogheze pe Fauci atunci când vor prelua controlul Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, dar omul de ştiinţă a declarat că a rămas neînfricat. 

"Putem să ne apărăm şi să explicăm şi să susţinem tot ceea ce am spus, aşa că nu am nimic de ascuns", a mai declarat Fauci.  

  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.