Turcia şi-a reiterat luni îndemnul ca Statele Unite să-şi înceteze susţinerea miliţiei kurde Unităţile Protecţiei Poporului în nordul Siriei, în contextul în care Washingtonul depune eforturi să împiedice o ofensivă a Ankarei împotriva YPG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşteptăm ca Statele Unite să răspundă pozitiv îndemnului nostru de a-şi înceta cooperarea” cu YPG, a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu într-o conferinţă la Ankara.

Turcia consideră YPG drept o ”grupare teroristă” care-i ameninţă securitatea naţională, însă Statele Unite şi alte ţări occidentale, ca Franţa, au susţinut aceşti combatanţi kurzi împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în Siria.

Mevlüt Cavusoglu a făcut aceste declaraţii în timp ce oficiali turci şi americani discutau, în acel moment, la Ankara, despre eventualitatea înfiinţării unei ”zone de securitate” în nordul Siriei, vizând să despartă frontiera turcă de anumite poziţii YPG.

Turcia a ameninţat în mai multe rânduri, în ultimele zile, că, dacă propunerile americane nu sunt ”satisfăcătoare”, va lansa o operaţiune în Siria cu scopul de a implementa pe teren, în mod unilateral, această ”zonă de securitate”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat duminică să lanseze o ofensivă împotriva poziţiilor YPG la est de Eufrat.

”Noi am intrat în Afrin, Jarabulus şi Al-Bab. Vom merge apoi la est de Eufrat”, a anunţat duminică Erdogan, referindu-se la localităţile cucerite de rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.

În ultimele săptămâni, presa locală a scris că s-au trimis vehicule militare şi unităţi de comando către localităţi turce situate în apropiere de frontiera siriană.

Forţele turce i-au susţinut pe rebelii sirieni în cadrul unei operaţiuni, în 2016, împotriva Statului Islamic (SI) şi YPG. La începutul lui 2018, rebelii susţinuţi de Ankara au cucerit Afrim de la YPG.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.