Acuzaţii franceze potrivit cărora o navă turcă a hărţuit o navă franceză sub comandament NATO sunt ”total false”, respinge un oficial turc de ranf înalt din cadrul armatei turce, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marina franceză nu a comunicat cu nava turcă în incidentul respectiv, a contraatacat miercuri acest oficial.

”Turcia îşi onorează toate obligaţiile în calitate de aliat (NATO), azi, la fel ca ieri”, a subliniat el.

”Este trist să constatăm că acest caz a luat o asemenea amploare”, a apreciat oficialul citat.

Franţa acuză Turcia de un comportament inamical şi îndeamnă NATO să reacţioneze.

Nava franceză Le Courbet, trimisă în largul Libiei pentru a identifica un cargou suspectat de implicare într-un trafic cu armament a fost ”iluminată radar” de trei ori la 10 iunie - echivalentul desemnării drept ţintă - de către o fregată turcă, a dezvăluit miercuri Ministerul francez al Armatelor.

Această manevră ”agresivă” a determinat Parisul să denunţe ”politica struţului” a NATO faţă de acţiuni ale Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în Libia sau Irak.

”Aceste nave, însoţite uneori de fregate turce nu contribuie la o dezescaladare”, a denunţat la AFP ministrul francez al Armatelor Florence Parly.

Turcia şi-a multiplicat în ultimele luni implicarea în Libia, devastată de un război civil după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, între miliţii din Armata naţională libiană (ANL) a mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, şi forţele loiale lui Fayez al-Sarraj, liderul Guvernului de uniune naţională (GNA) cu sediul la Tripoli, recunoscut internaţional.

Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU). Franţa este acuzată că-l susţine pe Haftar, însă neagă.

Al-Sarraj este susţinut de Turcia, care negociază cu Rusia un armistiţiu.

Parisul şi Ankara poartă un adevărat război al declaraţiilor de mai multe zile, în contextul în care Turcia se implică tot mai mult în Libia şi Orientul Mijlociu.

Uniunea Europeană (UE) a cerut săptămâna trecută sprijinul NATO în vederea impunerii respectării embargoului asupra armamentului impus Libiei, după ce a fost împiedicată de Turcia să inspecteze o navă suspectă.

Preşedinţia franceză a denunţat duminică un intervenţionism ”inacceptabil” în Libia, după desfăşurarea a şapte nave turce în largul Libiei.

”Turcii se comportă inacceptabil instrumentalizând NATO, iar Franţa nu poate permite acest lucru”, denunţa Palatul Élysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.