Un fost informatician de la CIA, Joshua Schulte, în vârstă de 33 de ani, a fost găsit vinovat, la New York, de faptul că a transmis în 2017 site-ului WikiLeaks instrumente de spionaj cibernetic care aparţin Agenţiei Centrale americane de Informaţii, o divulgare masivă, denunţată de către autorităţi, relatează AFP.
Joshua Schulte ”a fost găsit vinovat de unul dintre cele mai neruşinate şi mai păgubitoare acte de spionaj din istoria americană”, denunţă într-un comunicat procurorul federal al New Yorkului Damian Williams.
În 2016, pe când lucra într-o unitate de elită specializată în spionaj cibernetic, el a început să adune colecţia ”Vault 7” - instrumente de partajare, programe informatice de tip malware, viruşi informatici, cai troieni.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
WikiLeaks a început să publice aceste 8.761 de documente în martie 2017, punând într-o stituaţie stânjenitoare CIA şi furnizându-le hackerilor profesionişti şi amatori instrumentele spionilor americani.
”Sursa vrea să lanseze o dezbatere publică privind securitatea, crearea, folosirea, proliferarea şi controlul democratic al armelor cibernetice”, anunţa atunci WikiLeaks.
Însă procurorii îl acuză pe Joshua Schulte de faptul că a vrut să se răzbune pe CIA, reproşând conducerii Agenţiei faptul că nu l-a apărat în conflicte cu colegii.
După ce ”a dezvoltatun resentiment faţă de CIA, el a început să pună de o parte, în secret, aceste instrumente şi le-a transmis WikiLeaks”, potrivit lui Damian Williams.
”El ştia că pagubele colaterale ale răzbunării sale reprezentau o ameninţare considerabilă la adresa securităţii” Statelor Unite, subliniază el.
Suspectat rapid, tânărul a fost inculpat în secret în 2017, după descoperirea unei importante colecţii de înregistrări pornografice cu minori pe computerele sale.
Acuzaţiile au fost reîncadrate ca furt şi transmitere de informaţiiclasificate, în baza unei legi a spionajului.
În 2020, un juriu l-a găsit vinovat de sperjur, însă nu a reuşit să se pună de acord asupra celorlalte capete de acuzare - iar procesul a fost declarat nul şi neavenit.
În urma unui al doilea proces, după patru zile de deliberări, juriuiul l-a găsit vinovat, miercuri, de opt capete de acuzare cu privire la spionaj şi de un capăt de acuzare cu privire la faptul că a minţit poliţia federală (FBI).
Pedeapsa urmează să fie stabilită ulterior.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.