Departe de a fi o ”afacere clasată”, aşa cum proclamă Donald Trump, ancheta rusă zguduie Washingtonul după anunţul-suprpriză al convocării în Congres a fiului său mai mare, votul împotriva unuia dintre secretarii săi şi refuzul fără precedent al Casei Albe de a livra anumite informaţii sensibile, relatează AFP.
”Suntem de-acum în plină criză constituţională”, a tunat Jerry Nadler, preşedintele democrat al puternicei Comisii Judiciare a Camerei Reprezentanţilor.
Nadler se exprima în urma unui vot - foarte rar - al comisiei, prin care secretarul Justiţiei Bill Barr este acuzat de obstrucţionarea puterilor de investigaţie ale Congresului ("contempt of Congress").
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Vina sa este refuzul de a livra Comisiei versiunea completă a raportului anchetei procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Această procedură - care a mai fost aplicată până în prezent doar unui singur secretar al Justiţiei, Eric Holder, în administraţia democratului Barack Obama - se va încheia doar după un vot în sesiune plenară, a cărui dată urmează să fie stabilită.
Votul în Comisie, care a avut loc în funcţie de liniile partizane între democraţi şi republicani, marchează ”o etapă foarte gravă şi capitală”, a subliniat Nadler.
”Teatru politic” pur, a replicat secretarul Justiţiei Bill Barr.
Câteva minute mai târziu, presa americană anunţa că fiul mai mare al preşedintelui republican, Donald Trump Junnior, a fost convocat de către Comisia Informaţiilor din Senat în cadrul aceleiaşi anchete ruse.
Este pentru prima oară când Congresul îşi foloseşte puterile de anchetă pentru a convoca un membru al familiei Trump, din cadrul căreia unii au fost audiaţi de bunăvoie în cadrul acestei anchete complexe.
Un fapt marcant este acela că Senatul este controlat de către republicani - care şi-au dat, aşadar, unda verde Comisiei în vederea acestei decizii -, contrar Camerei Reprezentanţilor, care este majoritar democrată.
DESTITUIREA, ÎN DISCUŢIE
În raportul său de aproape 450 de pagini, Robert Mueller l-a exonarat pe Donald Trump de suspiciuni cu privire la o complicitate cu Moscova, însă a prezentat zece presiuni exercitate de către preşedinte asupra anchetei.
Considerându-se ”total” dezvinovăţit, Trump a denunţat încontinuu o costisitoare ”vânătoare de vrăjitoare”.
Convinşi, din contră, că a ”obstrucţionat justiţia”, democraţii vor să continue ancheta pe baza raporului complet, pentru a stabili dacă faptele relatate justifică deschiderea unei proceduri de destituire (impeachment) a lui Donald Trump.
Este exclus, le-a răspuns secretarul, în contextul în care democraţii nu i-au acceptat oferta de a consulta, în comitet restrâns, o versiune mai puţin cenzurată decât cea publicată la 18 aprilie.
În faţa ”ameninţării” democraţilor la adresa lui Bill Barr, secretarul i-a cerut lui Donald Trump să-şi folosească prerogativele prezidenţiale care-i permit să refuze să furnizeze documente, inclusiv în baza unei citaţii parlamentare.
Lucru pe care Trump l-a făcut, miercuri, pentru prima oară de când se află la Casa Albă.
”Acesta este un atac împotriva esenţei democraţiei noastre”, a reacţionat Nadler.
”Americanii văd clar că manevrele disperate” ale democraţilor ”vizează să-i deturneze de la succesul istoric al preşedintelui”, a tunat, din contră, o purtătoare de cuvânt a Executivului, Sarah Sanders.
Camera Reprezentanţilor a apreciat, în votul final, că Bill Barr a obstrucţionat prerogativele de anchetă ale Congresului, iar acest lucru revine la constituirea unui dosar de inculpare.
Justiţia va fi nevoită să decidă, astfel, dacă să ancheteze sau nu pe această bază, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Holder.
Bill Barr ar putea risca o amendă, eventual o pedeapsă cu închisoarea, însă aceste pedepse rămân improbabile.
În afară de ancheta rusă, opoziţia şi Casa Albă se află într-un război deschis pe mai multe fronturi, în Congres, care ar putea conduce la bătălii juridice dure.
În baza largilor lor puteri de anchetă în Congres, democraţii reclamă, astfel, declaraţiile de impozit ale lui Donald Trump şi multe alte documente.
Însă administraţia li se opune de săptămâni, prin refuzuri succesive, denunţând solicitări nejustificate.
Donald Trump ar putea, astfel, să încerce să-i ”provoace” pe democraţi, pentru ca ei să deschidă o procedură nepopulară de destituire a sa, a avertizat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.
Ea are în minte un abil calcul electoral. Odată lansată această procedură, ştiind că Senatul probabil îl va achita, procedura ar putea fi ”toxică” democraţilor, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative din 2020.
Însă, alţi democraţi, între care mai mulţi candidaţi la preşedinţie, apreciază că nu au, după raportul Mueller, de ales.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...