Serviciile speciale poloneze au deschis sâmbătă o anchetă, în urma unui atac în reţeaua de comunicaţii a căilor ferate PKP, care a ”destabilizat” parţial traficul feroviar în nord-vestul Poloniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În noaptea den vineri spre sâmbătă, necunoscuţi au pătruns în reţeaua de comunicaţii radio a Căilor Ferate Poloneze (PKP) în apropiere de Szczecin, în nord-estul Poloniei şi au emis un semnal ”stop” care a provocat oprirea şi întârzieri ale unui număr de aproximativ 20 de trenuri.

Traficul a fost revenit la normal după câteva ore, potrivit PKP.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Potrivit unor informaţii de presă, în timpul emiterii semnalului ”stop”, lucrătorii feroviari au auzit imnul naţional al Rusiei şi un discurs al peşedintelui rus Vladimir Putin.

Polonia, un stat membru NATO şi o aliată fidelă a Ucrainei, este o ţară-cheie în tranzitul de armament din Occident către această ţară afşlară în război cu Rusia.

”Pentru moment, nu excludem niciun scenariu”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Serviciilor Speciale, Stanislaw Zaryn.

El subliniază că Serviciile Speciale iau acest incident foarte în serios.

”Ştim că de mai multe luni s-au întreprins tentative de destabilizare ale statului polonez”, declară agenţiei poloneze de presă PAP.

”Asemenea tentative sunt întreprinse de către Federaţia rusă în colaborare cu Belarusul”, acuză el.

Atacul reţelei de comunicaţii a ”destabilizat, într-un anumit fel, traficul feroviar”, acuză Stanislaw Zaryn.

Însă acesta ”nu a provocat riscuri la adresa sănătăţii sau vieţii pasagerilor (...) şi nu prezintă un pericol la adresa traficului feroviar din Polonia”, adaugă el.

În această săptămână, pe ansamblul Căilor Ferate poloneze a avut loc o serie de accidente - inclusiv două deraieri de trenuri -, care nu s-au soldat cu victime.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciilor Speciale, nu există ”niciun semnal” care să permită să se facă o legătură între aceste accidente şi atacul asupra reţelei de comunicaţii a PKP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.