Patru persoane au fost rănite în explozia unui ”dispozitiv artizanal neidentificat” într-o importantă academie militară la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş din Rusia, potrivit autorităţilor, care nu au reţinut, pentru moment, pista teroristă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O anchetă a fost deschisă cu privire la o ”tenativă de omor” după fapte, care au avut loc marţi, către ora locală 13.30 (şi ora României) în clădirea Academiei Mojaiski, în centrul fostei capitale imperiale.

”Explozia unui dispozitiv artizanal neidentificat a avut loc”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat transmis de agenţii ruse de presă.

Comitetul rus de Anchetă a anunţat că patru persoane au fost rănite. ”O asistenţă medicală le-a fost oferită, viaţa nu le este în pericol”, a dat el asigurări într-un comunicat.

”Toată lumea este în viaţă: trei persoane au fost rănite”, a declarat la faţa locului pentru presă guvernatorului Sankt Petersburgului Aleksandr Beglov, precizând că a patra persoană a fost ”uşor rănită”.

Comitetul de Anchetă, un organ în subordinea directă a Kremlinului şi însărcinat cu principalele cazuri penale şi criminale în Rusia, a anunţat că procedează la cercetări pentru a stabili cicrcumstanţele în care au avut loc faptele şi originea dispozitivului exploziv.

Deschizând o anchetă cu privire la o ”tentativă de omor”, el nu a reţinut pista teroristă, în contextul în care Rusia a fost ameninţată în mai multe rânduri cu represalii de către Statul Islamic (SI) şi de aripa siriană a Al-Qaida, de la începutul, în 2015, al intervenţiei sale militare în Siria, în susţinerea regimului lui Bashar al-Assad.

Fosta capitală imperială a fost ţinta, în aprilie 2017, a unuia dintre atentatele cele mai sângeroase de pe teritoriul rus în ultimii ani - explozia unei bombe într-o ramă de metrou, soldată cu 15 morţi şi aproape 70 de răniţi.

Presupusul autor al acesteia, Akbarjon Djalilov, un bărbat în vârstă de 22 de ani originar din Kîrgîzstan, a fost ucis în explozie, iar procesul în care sunt judecate 11 persoane acuzate de implicare în acest masacru a început marţi dimineaţa la un tribunal militar la Sankt Petersburg.

DOUĂZECI DE PERSOANE BLOCATE

Academia Mojaiski, înfiinţată în 1712 este una dintre cele mai vechi academii militare din Rusia şi are peste 2.000 de elevi. Potrivit site-ului academiei, ea ”formează cadrele forţelor aeriene ale Rusiei şi altor departamente militare”.

Forţele de ordine au blocat marţi după-amiaza accesul în această instituţie aflată în subordinea armatei, din care ieşeau cadeţi şi angajaţi, potrivit unei jurnaliste AFP.

”Ne evacuează”, a declarat o cadetă, Natalia, care a refuzat să-şi spună numele de familie. ”Se pare că la primul etaj a explodat ceva. Noi nu ştim”, a continuat ea.

Potrivit ziarului online local Fontanka, un grup de genişti a venit la faţa locului pentru a verifica academia.

Un reprezentant al serviciilor de salvare, citat de agenţia de presă RIA Novosti, a declarat că dispozitivul a explodat într-o sală de clasă la primul etaj, distrugând o scară şi blocând aproximativ 20 de cadeţi la al treilea etaj al clădirii.

Un site de ştiri local, 78.ru, a difuzat o înregistrare video în care apare un bărbat rănit grav şi care purta pantaloni de uniformă militară în timp ce era internat, pe o targă, într-un spital militar la Sankt Petersburg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.