Pentagonul a deschis marţi o anchetă internă cu privire la trimiterea de către preşedintele american Donald Trump de militari americani la frintiera cu mexicul pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul Inspectorului General al Departamentului Apărării, un organism independent însărcinat cu anchete interne privind această administraţie complexă, a publicat marţi o scrisoare trimisă secretarului Apărării Mark Esper şi principalilor comandanţi de la Pentagon, în care îi informează cu privire la lansarea acestei anchete şi le cere să coopereze.

Esper a prelungit până la sfârşitul lui 2020 desfăşurarea militară la frontiera cu Mexicul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, Chris Mitchell, aproximativ 3.900 de militari rezervişti din cadrul Gărzii Naţionale sunt desfăşuraţi în prezent la frontieră.

Acest număr are legătură cu rotirile unităţilor şi urmează să scadă la 2.400 până la sfârşitul anului.

Ancheta Inspectorului General vizează ”folosirea efectivă a militarilor americani în susţinerea operaţiunilor de securizare a frontierei Statelor Unite”, dar şi formarea lor în ceea ce priveşte interacţiunile cu civili, se precizează în scrisoare.

Militarii americani nu au dreptul să caute, să oprească sau aresteze civili, conform ”Posse Comitatus Act”, o lege veche menită iniţial să împiedice folosirea armatei americane împotriva cetăţenilor americani.

Inspectorul General urmează să ancheteze, de asemenea, cu privire la costurile acestei desfăşurări şi să examineze dacă este legal ca acestei operaţiuni să-i fie alocate fonduri aprobate de către Congres în alte scopuri, se precizează în document.

Statele Unite s-au confruntat în 2019 cu o ”explozie” a trecerilor clandestine din Mexic, majoritatea cetăţeni din America Centrală care fug din calea violenţei şi sărăciei din ţările lor.

Acest aflux a antrenat o criză la frontieră, unde centrele de primire sunt supraaglomerate, iar condiţiile sanitare deplorabile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.