BBC, care a anunţat duminică moartea uneia dintre prezentatoarele BBC Radio Newcastle (Anglia), Lisa Shaw, în urma ”unei scurte boli”, la vârsta de 44 de ani, vinerea trecută, precizează că ”rolul unui vaccin” în această moarte face obiectul unei anchete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia jurnalistei a anunţat că Lisa Shaw a fost ”tratată cu privire la cheaguri de sânge la câteva zile după primul vaccin” cu AstraZeneca-Oxford, arătat cu degetul în acest tip de efecte secundare.

”Un certificat provizoriu de deces arată că vaccinul este unul dintre factorii posibili” ai cheagurilor de sânge, anunţă BBC.

Documentul nu stabileşte clar cauza morţii, iar o anchetă este în curs pentru a stabili dacă este vorba despre o complicaţie în urma vaccinării cu  vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford.

Lisa Shaw nu avea probleme de sănătate cunoscute, potrivit postului.

Familia sa explică, într-un comunicat, că prezentatoarea a ”prezentat dureri grave de cap la o săptămână după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca şi s-a îmbolnăvit grav câteva zile mai târziu”.

Ea a fost tratată, atunci, cu privire la ”cheaguri de sânge şi sângerări în cap”.

În martie, mai multe ţări au întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca-Oxford, în urma mai multor cazuri de tromboză, după vaccinarea cu acest vaccin, dintre care unele cazuri s-au soldat cu moartea.

”Efectele secundare cele mai grave” ale vaccinului AstraZeneca-Oxfod ”sunt cheaguri de sânge atipice”, care se înregistrează în medie ”la o persoană  vaccinată din 100.000. Persoanele trebuie să consulte un medic dacă prezintă simptome”, recomandă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

În acest sens, ”beneficiile Vaxzevria (noul nume al vaccinului AstraZeneca-Oxford) sunt mai mari decât riscurile” unei infectări cu covid-19, apreciază EMA.

”Suntem întristaţi să aflăm moartea Lisei Shaw şi ne gândim la familia sa”, a anunţat un purtător de cuvâînt al Agenţiei britanice a medicamentului (MHRA).

”La fel ca în cazul tuturor efectelor secundare grave, semnalarea unei morţi este evaluată de către MHRA (...). Examinarea noastră detaliată şi riguroasă a semnalării cheagurulor de sânge şi unei trombocitopenii este în curs”, anunţăă MHRA.

”Suntem devastaţi”, scriu, la rândul lor, membri ai familiei lui Lisa Shaw.

”O iubim şi ne va lipsi mereu. A fost o mare uşurare să vedem cât de iubită era de către toţi cei cărora le-a atins viaţa”, afirmă ei, cerând să li se respecte viaţa privată şi doliul.

BBC o prezintă pe Lisa Shaw drept o ”prezentatoare strălucită”, care era ”iubită de către ascultătorii săi”.

”Am pierdut pe cineva special, care însemna mult pentru muşţi  oameni”, afirmă postul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.