Parchetul albanez a deschs o anchetă cu privire la o divulgare masivă şi la difuzarea pe reţele de socializare a unor date personale - inclusiv ale premierului şi preşedintelui albanezi -, potrivit unui jurnalist AFP care a văzut aceste date.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între aceste date se află informaţii de identificare, numele angajatorilor, salariile lunare şi numere de telefon.

Presa albaneză evaluează la aproximativ 700.000 numărul persoanele afectate de această divulgare, inclusiv angajaţi ai unor bănci, şefi de întreprinderi, funcţionari, membri ai personalului serviciilor de informaţii şi armatei şi jurnalişti.

Premierul Edi Rama şi preşedintele Ilir Meta se află între persoanele ale căror date personale au început să fie difuzate miercur pe WhatsApp şi alte reţele de socializare, a constatat jurnalistul AFP.

”Procurorii au deschis o anchetă”, a anunţat într-un comunicat parchetul din Tirana.

Presa scrie că anhetatorii au confiscat mai multe servere ale unor instituţii, inclusiv ale unor servicii fiscale şi de securitate socială.

Premierul Edi Rama a dat asigurări joi, într-o conferinţă de presă, că nu este vorba despre un ”atac cibernetic” şi că divulgarea a fost ”organzată” din interior, de către persoane care au acces la baze de date.

El a anunat că acest incident urmează să facă obiectul unei anchete exhaustive.

”Obiectivul era să se provoace confuzie şi să se aducă atingere stabilităţii”, în opinia sa.

Este vorba despre cea de a doua divulgare importantă de date personale în Albania.

În aprlie, înaintea alegerilor legislative, datele a aproape un milion de albanezi au fost divulgate în presă.

Nimeni nu a fost inculpat, până în prezent, în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.