Autorităţile americane au deschis o anchetă pentru terorism, în urma celui mai sângeros atac armat în masă din istoria Statelor Unite, în care 50 de persoane au fost ucise, iar alte 53 au fost rănite duminică, într-un club de noapte gay din Orlando, în Florida, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul care a deschis focul este suspectat de "simpatizarea" mişcării islamiste, potrivit poliţiei federale (FBI). El a luat ostatici clienţi ai discitecii, după care trupe de elită locale (SWAT) au dat asaltul.

Suspectul, care a acţionat singur potrivit primelor indicii ale anchetei, a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţele de ordine.

Martori au descris scene de groază în care corpuri cădeau la pământ, iar sânge era peste tot în această discotecă foarte frecventată din regiune, în sud-estul Statelor Unite.

Suspectul ar fi, potrivit presei americane, Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, născut în 1986, care locuia la aproximativ 200 de kilometri sud-est de Orlando, în oraşul Port Saint Lucie, şi care nu avea cazier judiciar.

FBI-ul l-a identificat, dar nu a vrut să spună mai multe, înainte să-i prevină pe apropiaţii acestuia.

Atacul s-a soldat cu "50 de morţi în afară de atacator", iar alte '53 (de persoane) sunt spitalizate", a anunţat primarul din Orlando Buddy Dyer într-o conferinţă de presă.

Un bilanţ anterior anunţa 20 de morţi şi 50 de răniţi.

Din cauza amplorii masacrului, primarul a cerut guvernatorului statului Florida să instaureze starea de urgenţă, iar acesta a făcut acest lucru, ceea ce permite mobilizarea unor resurse suplimentare.

Fără să aştepte şi anunţând că "nu există alte ameninţări", autorităţile au permis unui imam local să intervină în timpul conferinţei de presă.

Imamul a îndemnat la calm şi a cerut populaţiei şi presei să nu tragă concluzii pripite cu privire la mobilul atacatorului.

Anchetatori FBI - care a deschis o anchetă pentru un "act de terorism" - caută să stabilească ce l-a motivat pe tânărul de 30 de ani să intre înarmat cu o puşcă de asalt şi un pistol în club, în noaptea în care Statele Unite organizează gay pride.

"Avem indicii (care sugerează) că acest individ ar putea avea simpatii pentru această ideologie, dat nu putem afirma categoric acest lucru", a declarat Ron Hopper, un agent special FBI, întrebat despre posibile legături cu terorismul islamist.

Seara din club s-a transformat către ora locală 2.00 (9.00, ora României) într-o "luare de ostatici", a declarat şeful poliţiei John Mina.

Trei ore mai târziu, "s-a luat decizia să fie salvaţi ostaticii care se aflau înăuntru", a adăugat el.

Circumstanţele în care au fost ucise persoanele dinăuntru sau atacatorul nu sunt cunoscute cu exactitate.

Preşedintele Barack Obama a fost informat duminică dimineaţa despre masacru, de către consiliera pe probleme de securitate internă şi în lupta împotriva terorismului, şi a cerut Guvernului "să furnizeze tot ajutorul necesar", potrivit Casei Albe.

"Cineva a început să tragă. Oamenii s-au aruncat la pământ", a declarat unul dintre clienţii discotecii, Ricardo Negron, pentru SkyNews.

"A fost o scurtă pauză între tiruri, iar unii dintre noi am putut să ne ridicăm şi să ieşim în fugă prin partea din spate" a clădirii, a adăugat el.

Acest martor spune că a auzit "tiruri continue", probabil timp de mai puţin de un minut.

Unele publicaţii afirmă că în discotecă se aflau câteva sute de persoane în momentul atacului armat.

Christopher Hanson a vorbit la CNN despre oroarea pe care a trăit-o.

"Nu am văzut nicun atactor. Am văzut corpuri căzând. Eram la bar pentru a comanda un pahar. M-am aruncat la pământ. M-am târât să ies. Oameni încercau să iasă prin spate. Când am ajuns în stradă, era lume, era sânge peste tot", a spus el.

Clubul Pulse, care se prezintă pe site ca "barul gay cel mai fierbinte din Orlando", scria puţin mai târziu, pe pagina de Facebook, un mesaj lapidar: "ieşiţi cu toţii şi fugiţi!".

"(M-am) trezit cu informaţiile şocante din Florida (...). Mă gândesc la cei care sunt afectaţi de acest act tragic", a reacţionat pe Twitter camdidata democrată la Casa Albă Hillary Clinton.

Donald Trump, şi el candidat la preşedinţie, a denunţat "un atac armat murdar la Orlando". "Poliţia anchetează un potenţial (act de) terorism", a adăugat el.

Violenţele care implică arme de foc sunt un fapt cotidian în Statele Unite. Anul 2016 înregistrează deja mai multe atacuri decât zilele care s-au scurs din ianuarie. Aceste atacuri s-au soldat cu peste 5.800 de morţi, potrivit Gunviolencearchive.org.

Orlando, un oraş din comitatul Orange cu aproximativ 250.000 de locuitori, este cunoscut la nivel mondial prin parcurile sale de atracţie tematice, dar în special prin complexul Disneyworld.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.