Judecătorii de instrucţie însărcinaţi cu ancheta atacului jihadist dejucat la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterda-Paris, în vara lui 2015, au anunţat luni că şi-au încheiat investigaţiile, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Urmează un termen de o lună în care Parchetul Naţional Antiterorism (PNAT) prezintă rechizitoriul, iar părţile îşi prezintă observaţiile. Judecătorii urmează să ia o decizie cu privire la organizarea procesului suspecţilor.

Cu câteva luni înaintea atentatelor de la 13 noiembrie, la 21 august 2015, Ayoub El Khazzani, care a urcat în tren în Gara din Bruxelles, a deschis focul la bordul trenului la scurt timp după ce acesta a intrat în Franţa, cu o puşcă de tip Kalaşnikov, având asupra sa nouă încărcătoare pline.

Acest cetăţean marocan, în vârstă de 26 de ani atunci, acţiona în baza instrucţiunilor lui Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul celulei grupării Statul Islamic (SI) care a comis atacuri în Franţa şi în Belgia în 2015 şi 2016.

El a rănit doi pasageri, după care a fost imobilizat de militari americani aflaţi în vacanţă şi care au evitat astfel un carnagiu.

Împreună cu El Khazzani, patru bărbaţi sunt inculpaţi în anchetă, în Franţa, inclusiv Bilal Chatra şi Redouane Sebbar.

Bilal Chatra este inculpat cu privire la faptul că a jucat rolul de călăuză a lui El Khazzani şi Abaaoud, pe drumul de întoarcere din Siria, în mijlocul valului migraţiei.

Redouane Sebbar ar fi participat la pregătirea atacului armat din tren.

Ceilalţi doi inculpaţi sunt Mohamed Bakkali, considerat un logistician esenţial în cadrul celulei jihadiste, şi Youssef Siraj, acuzat că l-a găzduit pe El Khazzani la Bruxelles înainte de atac.

În decembrie 2016, El Khazzani şi-a recunoscut prima oară implicarea în atac, rupând tăcerea după 18 luni.

Abaaoud ”mi-a spus că ţinta era în Thalys, unde trebuia să atac americani”, i-a spus el judecătorului într-una sintre audieri. ”El mi-a explicat că cel mai bun mijloc de a-mi îndeplini misiunea era să folosesc explozivi. Eu i-am spus că preferam un Kalaşnikov”, a adăugat el.

Atacatorul din Thalys pretinde că a vrut să ţintească doar militari americani, ca represalii faţă de bombardamente în Siria şi nu civili. El pretinde că a renunţat la planul său de atentat în ultimul moment, prea târziu pentru a evita o încăierare cu pasageri care voiau să-l dezarmeze.

Un ultim act al anchetei, o reconstituire a avut loc la 18 septembrie în apropiere de paris, în vederea examinării succesiv a versiunii acestuia şi pe cea a celorlalte persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.