Anatoly Chubais, arhitectul reformelor economice din Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice, a demisionat din postul de emisar special al Kremlinului şi a părăsit ţara din cauza războiului din Ucraina, au declarat două surse pentru Reuters, care notează că Chubais este cel important oficial rus care a protestat faţă de invazia rusă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chubais, care a fost în trecut şeful de cabinet al fostului preşedinte rus Boris Elţin, a demisionat din postul de trimis special al lui Vladimir Putin pentru legăturile cu organizaţiile internaţionale, potrivit Reuters.

El a fost numit în această funcţie în 2020, la câteva zile după ce a demisionat din funcţia de director al companiei de stat de tehnologie RUSNANO, pe care o conducea din 2008. În funcţia de trimis special, Chubais era însărcinat cu ”realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă”.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

Sursele, care au vorbit sub condiţia anonimatului, au spus că Chubais a plecat din cauza conflictului din Ucraina şi nu intenţionează să se întoarcă în Rusia.

Chubais a închis telefonul atunci când un reporter Reuters a încercat să ia legătura cu el. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Chubais a demisionat.

ECONOMIST INFLUENT

Chubais este unul dintre economiştii influenţi care au încercat să realizeze tranziţia post-sovietică a Rusiei, care a rezultat în zeci de milioane de ruşi care au ajuns să trăiască în sărăcie.

Opozanţii l-au numit păpuşarul de la Kremlin care a vândut activele unei foste superputeri unui grup mic de oligarhi în privatizările care au avut loc în anii 1990.

Pe de altă parte, pentru susţinători, Chubais este un erou care a luptat pentru a stabili o piaţă economică în Rusia şi a împiedicat izbucnirea unui război civil.

În timpul crizei din 1998, Elţin i-a spus lui Chubais să accepte împrumuturi de la Fondul Monetar Internaţional.

Chubais a refuzat postul care îi fusese oferit lui Putin la Kremlin, în timpul ascensiunii actualului preşedintelui rus la putere, conform declaraţiilor lui Putin într-o serie de interviuri în 1999.

În ultimii ani, Chubais a continuat să solicite reforme economice şi a fost unul dintre cei mai prolifici liberali ai guvernului rus.

La scurt timp după invazie, el a scris că de la moartea fostului premier rus care a supravegheat tranziţia ţării de la comunism la economia de piaţă, Igor Gaidar, în 2009, a trecut o întreagă eră.

”Se pare că Gaidar a înţeles riscurile strategice mai bine decât mine - şi m-am înşelat", a afirmat Chubais.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.