Guvernul cancelarului german Olaf Scholz, subminat de disensiuni, pare luni mai slăbit ca niciodată după o înfrângere dură în două scrutine regionale care au confirmat ascensiunea extremei drepte, analizează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Verdictul presei germane este fără apel - ”deurută”, ”dezastru” - în privinţa coaliţiei aflate la putere după alegerile regioane de duminică în Bavaria (sud) - cel mai bogat land german - şi în Hesse (vest), unde se află Frankfurt şi sediul Băncii Centrale Europene (BCE).

În aceste bastioane conservatoare, Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului, Verzii şi Partidul Liberal (FDP) înregistrează reculuri importante în faţa unei drepte date câştigătoare, dar mai ales în faţa unei extreme drepte care îşi marchează la urne avansul înregistrat în sondaje în ultimele luni.

Guvernul Scholz, aflat la putere din decembrie 2021 şi aflat la jumătate de mandat, este sancţionat în alegeri dominate de îngrijorarea populaţiei faţă de ”explozia” preţurilor şi criza industrială, din cauza Războiului din Ucraina şi unei reapariţii a problemei migraţiei.

SCHOLZ TREBUIE ”SĂ  REACŢIONEZE REPEDE”

”Dacă vrea să fie reales” peste doi ani, Scholz ”trebuie să accepte faptul că cele două rezultate marchează o cotitură a mandatului său şi să reacţioneze cât mai repede posibil”, îl avertizează într-un editorial săptămânalul Der Spiegel.

Acest lucru presupune ”o schimbare de stil”, avertizează preşedintele SPD Lars Klingbeil atât Guvernul, cât şi pe cancelar.

Succesorul Angelei Merkel este criticat adesea din cauza comunicării sale considerate insuficiente - atât în politica internă cât şi în relaţiile internţaionale.

Tabloidul Bild subliniază, citând Institutul de sondare Infratest dimap, că 80% dintre alegătorii de duminică vor o schimbare a politicii migraţiei.

Peste 250.000 de cereri de azil au fost depuse până la sfârşitul lui septembrie în Germania - mai multe decât în tot anul 2022 -, potrivit unor date comunicate luni.

Temeri cu privire la o nouă criză a migraţiei, ca cea din 2015-2016, se află printre primele îngrijorări ale alegătorilor, potrivit unor studii de opinie.

Majoritatea alegătorilor ”nu are încredere în capacitatea Guvernului”, agitat cu regularitate de certuri interne, de a reduce numărul sosirilor, subliniază Hermann Binkert de la Institutul de sondare Insa în cotidianul Bild.

Consecinţa: ministrul german de Interne Nancy Faeser, însărcinată cu aceste probleme şi capul listei SPD în Hesse, a suferit o înfrângere usturătoare.

SPD (15,1%) se claseacă după Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), care a obţinut un scor de 18,4% şi în faţa Verzilor (14,8%), actualul aliat junior în Guvernul regional, potrivit rezultatelor, care arată o victorie zdrobitoare a Uniunii Creştin Democate (CDU, conservatori), cu un scor de 34,6%, condusă de către un necunoscut, Boris Rhein.

Nancy Faeser vrea să păstreze portofoliul Internelor, în pofida criticilor opoziţiei.

Verzii au reuşit - la limită - să-şi păstreze locul în Parlamentul regional din Hesse, cu un scor de 5%, dar nu şi în Bavaria.

AfD ÎNAINTEAZĂ CĂTRE VEST

A doua lecţie a acestor alegeri este numărul-record de voturi primit de AfD în aceste două landuri mari, care încarnează o Germanie prosperă şi încrezătoare.

Copreşedinta SPD Saskia Esken deplânge ”o catastrofă”.

”AfD este o ameninţare la adresa democraţiei, dar şi a prosperităţii noastre în Germania”, contratacă ea.

AfD, creditat pe locul doi şi în Bavaria, a obţinut un scor de 14,6% şi a fost devansat de către Partidul ”Alegători Liberi” (Freie Wähler, 15,8%), în acest scrutin în care CDU, condusă de zgomotosul Markus Söder a obţinut o victorie.

”Nu mai putem spune că AfD este un partid puternic exclusiv în Estul” Germaniei, unde se află landurile fostei Republici Democratice Germane (RDG), adesea defavorizate economic, rezumă ziarul Süddeutsche Zeitung.

Copreşedinta AfD Alice Weidel a jubilat şi apreciat că formaţiunea se află ”pe calea cea bună”.

Acest partid antimigraţie, care critică totodată măsuri de protecţia mediului pe care le consideră costisitoare şi impuse, şi-a confirmat ascensiunea în sondaje la nivel naţional.

Un purtător de cuvânt al lui Olaf Scholz consideră că este ”prea devreme” să se spună că aceste alegeri vor antrena ”o schimbare în modul de a acţiona al Guvernului”.

”Cancelarul este convins că Guvernul face treabă ună”, dî asigiurări luni Steffen Hebestreit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.