Guvernele europene sunt complice la tortura şi abuzul refugiaţilor în Libia, atrage atenţia Amnesty International, notează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printr-un efort de a stopa migraţia, Uniunea Europeană susţine activ "un sistem de abuz şi exploatare” pe ţărmurile libiene, a notat Amnesty International într-un raport.

Uniunea Europeană a pus la dispoziţie nave şi fonduri pentru Garda de coastă a Libiei, dar a şi oferit pregătire personalului. Libia este principala arteră pentru migranţii care încearcă să ajungă în Europa. Numărul celor care au ajuns în Italia - destinaţia principală pentru cei care aleg barca drept mijloc de transport - a scăzut dramatic de când UE a pus la dispoziţie fonduri pentru garda de coastă din Libia.

Amnesty susţine însă că Garda de coastă lucrează cu grupări de traficanţi de carne vie care sunt responsabile pentru un număr mare de abuzuri, cu care oficiali ai Uniunii Europene ar fi la curent.

Amnesty mai susţine că dorinţa de a stopa migrarea s-a transformat într-o "detenţie în masă care este arbitrară şi pe o perioadă nedeterminată”.

Refugiaţii şi migranţii interceptaţi de Garda de coastă a Libiei sunt trimişi la centre de detenţie care sunt conduse de directoratul general al Libiei pentru migraţie ilegală. Acolo sunt reţinuţi momentan 20.000 de oameni, iar Amnesty International a intrat în posesia unor mărturii care vorbesc despre "tortura, munca forţată, şantajul şi uciderea migranţilor”, de toate acestea fiind responsabile autorităţile, traficanţii şi miliţia.

"Zeci de mii sunt ţinuţi pe o perioadă nedeterminată în centre de detenţie supraaglomerate şi sunt victimele unui abuz sistematic”, a declarat John Dalhuisen, directorul pentru Europa al Amnesty International.

"Guvernele europene, nu numai că sunt la curent cu aceste abuzuri, dar prin faptul că susţin într-un mod activ autorităţile libiene în acţiunile lor de a opri trecerile pe mare şi de a reţine oamenii în Libia, ele sunt chiar complice la aceste abuzuri”, a completat Dalhuisen.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.