Amiralul Philippe de Gaulle, fiul cel mare al generalului de Gaulle, a murit la vârsta de 102 ani, la Paris, a aflat miercuri AFP de la familia sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A murit în noaptea de marţi spre miercuri la Institution Nationale des Invalides, unde era rezident de doi ani", a declarat fiul său Yves de Gaulle.

"Salutăm memoria unui tată formidabil şi a unui mare francez, al cărui simţ al datoriei a fost egalat doar de eleganţa şi modestia sa. Viziune, onoare şi simplitate, iată ce înseamnă gaullismul", a scris pe X Pierre de Gaulle, un alt fiu al amiralului.

Născut la 28 decembrie 1921 la Paris, Philippe de Gaulle, fost elev al Şcolii Navale, s-a alăturat Forţelor Navale Franceze Libere în 1940. În calitate de sublocotenent, a participat la campaniile din Atlanticul de Nord până în 1944, apoi la campania din Franţa (1944-45), făcând parte din divizia Leclerc.

Locotenent în 1948, căpitan de corvetă în 1956, amiral în 1980, el şi-a încheiat cariera militară doi ani mai târziu.

Cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului de Gaulle a devenit apoi senator de Paris între 1986 şi 2004, mai întâi pentru RPR, apoi pentru UMP.

S-a dedicat păstrării memoriei tatălui său, publicând mai multe lucrări despre general, printre care best-seller-ul "De Gaulle, mon père".

Pentru "fiul ameţit", după cum s-a autocaracterizat, scopul era de a-şi umaniza ilustrul tată, o icoană în timpul vieţii sale, lider al Franţei Libere şi fost preşedinte al Republicii, care a murit în 1970.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.