O judecătoare americană a anulat condamnarea unui bărbat, Adnan Syed, în vârstă de 42 de ani - încarcerat de 23 de ani după ce a fost găsit vinovat de o crimă pe care a negat întotdeauna că a comis-o -, un dosar aflat în centrul unui podcast care se bucură de un succes planetar, Serial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adnan Syed a fost condamnat la închosoare pe viaţă în 2000 pentru uciderea fostei sale iubite, Hae Min Lee, la Baltimore, pe Coasta de Est a Statelor Unite.

Într-o răsturnare neaşteptată, procurorul oraşului, Marilyn Mosby, a depus săptămâna trecută o cerere de anulare a acestui verdict, în care a arătat că are îndoieli cu privire la vina lui Adnan Syed şi a cerut eliberarea acestuia.

Marilyn Mosby afirmă că a descoperit că există ”doi suspecţi alternativi”, o informaţie crucială, prost exploatată la vremea faptelor şi care nu a fost comunicată apărării înainte de proces.

O magistrată a aprobat luni cererea procurorului, într-o şedinţă cu sala înţesată, la un tribunal din Baltimore.

”În interesul justiţiei şi dreptăţii, moţiunea este acceptată, iar acuzatul va fi eliberat” şi i se va pune o brăţară electromică, a anunţat Melissa Phinn.

Agenţi i-au scos atunci cătuşele lui Adnan Syed, iar o parte a sălii a aplaudat, după care a fost chemată la ordine.

Adnan Syed, care purta o barbă şi un acoperământ nu a reacţionat în vreun fel.

Cu puţin înainte, în timpul şedinţei, fratele lui Hae Min Lee a declarat, printr-o legătură video, că ”trăieşte un coşmar care nu se opreşte nicodată” şi că se simte ”înşelat” de procurori, care au susţinut ani de zile că l-au prins pe vinovat, după care s-au răzgândit.

Procurorii urmează să spună, în următoarele 30 de zile, dacă vor să organizeze un nou proces sau să abandoneze toate procedurile împotriva lui Adnan Syed.

Cazul a început în februarie 1999, când poliţia a găsit corpul lui Hae Min Lee, la vârsta de 18 ani, pe jumătate îngropat, într-o pădure, la Baltimore.

Arestat la vârsta de 17 ani, Adnan Syed a fost condamnat la închisoare pe viaţă un an mai târziu.

Potrivit acuzării, el nu a suportat ca ea să-l părăsească pentru altcineva şi a sugrumat-o.

El şi-a clamat mereu nevinovăţia şi s-a declarat victima prejudecăţilor anti-musulmane.

În 2014, o echipă de jurnalişti a desfăşurat o contra-anchetă, povestită în 12 episoade în primul sezon al Serial.

Un precursor al erei podcastului, acest foileton radio a fost descărcat, potrivit producătorilor, de peste 300 de milioane de ori.

El a inspirat, de asemenea, un documentar HBO.

Ancheta jurnaliştilor Serial a arătat că avocata lui Adnan Syed a neglijat o expertiză de telefonie mobilă favorabilă acuzatului şi mărturia unei tinere care i-a oferit un potenţial alibi.

Activitatea lor a condus la o redeschidere a dosarului, iar în martie 2019 o Curte de Apel din Maryland a dispus să aibă loc alt proces, apreciind că avocata i-a oferit un ”ajutor ineficient” clientului său.

În martie 2019, Curtea Supremă a statului Maryland a recunoscut că avocata a greşit prin faptul că nu a prezentat anumite elemente, însă a apreciat că ”dată fiind totalitatea probelor”, verdictul nu ar fi fost altul, chiar dacă le-ar fi prezentat.

Curtea a refuzat ca un nou proces să aibă loc.

Apărarea lui Adnan Syed s-a adresat, atunci, Curţii Supreme americane.

În 2019, aceasta a refuzat să intervină, ceea ce a părut să pună capăt speranţelor lui Adnan Syed de eliberare.

Însă procurorul din Baltimore a redeschis din nou dosarul şi a condus în final la această răsturnare judiciară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.