Preşedintele iranian Hassan Rohani a acuzat marţi Statele Unite de faptul cămint atunci când spun că vor să negocieze cu Teheranul, după ce Washingtonul a anunţat că a impus sancţiuni liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei şi ministrului iranian de externe Mohammad Javad Zarif, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În timp ce îndemnaţi la negocieri, voi căutaţi să-l sancţionaţi pe ministrul de Externe! Este evident că minţiţi”, a tunat Hassan Rohani.

Consilierul american în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton a declarat marţi că uşa rămâne deschisă unor ”negocieri veritabile” cu Teheranul.

Trump, care acuză Iranul de faptul că ar căuta să se doteze cu arma nucleară şi că este ”naşul terorismului”, a anunţat luni o nouă salvă de sancţiuni impuse Republicii islamice, care-l vizează pe Khamenei şi opt generali din cadrul comandamentului Gardienilor Revoluţiei sale, armata ideologică iraniană.

El a semnat un decret care îl împiedică pe ”liderul suprem, echipa sa şi pe alţii cu care au legături strânse să aibă acces la resurse financiare esenţiale”.

Secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin a precizat că sancţiunile urmează să blocheze ”active (în valoare) de miliarde de dolari”.

De asemenea vizat, Zarif - faţa politicii iraniene a destinderii cu Occidentul, considerat un moderat şi urât de către ultraconservatori iranieni - urmează să fie introdus pe lista sancţiunilor ”săptămâna aceasta”, vineri, a precizat Mnuchin.

Sancţiunile ameriane au fost anunţate la patru zile după distrugerea unei drone americane cu o rachetă iraniană. Teheranul acuză că avionul fără pilot american de tip RQ-4 Global Hawk se afla în spaţiul său aerian, ceea ce armata americană dezminte.

Trump a anunţat că a anulat în ultimul moment atacuri ca represalii, prevăzute vineri, vizând ţinte iraniene. Potrivit presei americane, el a autorizat, în schimb - în secret -, atacuri cibernetice contra unor sisteme iraniene de lansare de rachete şi unei reţele de spionaj iraniene, ca ripostă faţă de distrugerea dronei.

Teheranul dă asigurări că nu a siferit vreo pagubă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.