Arabia Saudită l-a convocat pe ambasadorul Suediei pentru a denunţa arderea unui exemplar al Coranului în faţa celei mai mari moschei din Stockholm, care a provocat o reacţie aprigă în lumea musulmană, scrie luni presa saudită de stat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Arabia Saudită, în care se află cele mai sacre locuri ale islamului - la Mecca şi Medina - a condamnat acest incident miercuri, când un cetăţean irakian care locuieşte în Suedia, Salwan Momika, în vârstă de 37 de ani, a călcat în picioare un exemplar al cărţii sfinte a musulmanilor şi a dat foc mai multor pagini.

Ministerul saudit de Externe l-a convocat pe ambasadorul suedez duminică, pentru a cere Suediei ”să înceteze toate acţiunile care sunt în mod direct contrare unor eforturi internaţionale de a difuza valorile toleranţei, moderaţiei şi respingerii extremismului şi care subminează încrederea reciprocă necesară în relaţiile dintre popoare şi state”, potrivit agenşiei oficiale saudite de presă.

Incidentul de la Stockholm a avut loc la începutul sărbătorii Eid al-Adha şi sfârşitul pelerinajului anual (hajj) în Arabia Saudită, motiv pentru care a provocat o serie de reacţii în lumea musulmană.

Irakul, Kuwaitul, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Marocul i-au convocat pe ambasadorii suedezi în semn de protest.

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI), cu sediul în Arabia Saudită, a îndemnat duminică la măsuri colective de evitare a arderii din nou a unor exemplare ale Coranului.

Poliţia suedeză a autorizat adunarea în cursul căreia au fost arse pagini din Coran, însă a deschis apoi o anchetă cu privire la ”agitaţie împotriva unei grupări etnice”, din cauză că incendierea a avut loc în faţa unei moschei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.