Ambasadorul SUA la NATO Julianne Smith a declarat, întrebată în legătură cu infrastructu4a de transport din România şi eventuale dificultăţi în mutarea unor capabilităţi NATO, că mobilitatea militară este un element cheie pentru cooperarea dintre Uniunea Europeană şi NATO şi va fi o parte cheie şi în viitor, subliniind însă că este o provocare care merită să fie tratată cu atenţie, dar pe care nu o consideră ca fiind ”o incapacitate serioasă”. La rândul său, ambasadorul român la NATO Dan Neculăescu şi-a exprimat speranţa ca ”sub această egidă a necesităţii creşterii mobilităţii militare, lucrurile acestea să se rezolve”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Julianne Smith a fost întrebată la Europa FM în legătură cu faptul că sunt mai mulţi foşti comandaţi militari, inclusiv din Statele Unite, care au spus, de mai multe ori, că România are probleme cu infrastructura veche de transport, poduri şi drumuri vechi, iar din cauza acestor probleme, ar putea apărea dificultăţi în mutarea unor capabilităţi NATO sau americane şi dacă a discutat despre aacest subiect cu autorităţile române, poate cu Ministerul Apărării sau chiar cu Guvernul.

”Este un subiect de discuţie care este parte a dialogului atât de aici, la cartierul general al NATO, cât şi la nivelul Uniunii Europene de câţiva ani încoace. La începutul încercării de anexare a Peninsulei Crimeea, în 2014, toţi aliaţii şi-au revizuit abilitatea de a muta rapid capabilităţi din vestul Europei în estul Europei. Şi făcând asta, am realizat că în unele cazuri, există şi anumite provocări, fie că vorbim de poduri prea vechi, ori căi ferate care necesită îmbunătăţiri. Şi aceasta este o parte interesantă la care se lucrează. Îi spunem „mobilitate”, e un termen generic. Mobilitatea militară este un element cheie pentru cooperarea dintre Uniunea Europeană şi NATO şi va fi o parte cheie şi în viitor. Nu sunt îngrijorată până acolo încât să cred că s-ar putea să se ajungă în situaţia în care aliaţii să nu poată ajuta alţi aliaţi într-o criză. Cred însă că este o provocare care merită să fie tratată cu atenţie, dar nu aş considera-o ca fiind o incapacitate serioasă”, a precizat diplomatul.

Solicitată să precizeze dacă are un sfat pentru autorităţile române pentru a putea fi mai bine pregătite în caz de urgenţă, Smith a afirmat că sfaturile sunt pentru toţi aliaţii şi vizează menţinerea unităţii în ajutorul acordat Ucrainei.

”Sfaturile noastre, care sunt pentru toţi aliaţii, sunt să continuăm să rămânem uniţi în a ajuta Ucraina! Trebuie să continuăm să investim în apărarea proprie, naţională, iar România a făcut asta din nou. Trebuie să construim rezilienţă! De asemenea, trebuie să avem noi capabilităţi în noi domenii, în perspectiva provocărilor viitoare, precum cele cibernetice sau spaţiale! Şi trebuie să ne uitam la chestiuni fundamentale, după cum aţi spus, la importanţa capacităţii de a muta forţe rapid în aceste ţară, în situaţia unei crize. Aşa că vom rămâne în legătură apropiată cu partenerii români, România este un aliat puternic şi capabil, şi ştiu că relaţiile noastre bilaterale vor continua să meargă bine”, a declarat ambasadorul SUA la NATO.

O întrebare similară referitoare la infrastructura de transport, ca necesitate pentru deplasarea de tehnică militară, a fost adresată şi ambasadorului României la NATO, Dan Neculăescu.

”Da, dar cred că aceasta este una dintre lecţiile importante ale acestui conflict – ceea ce am văzut în Ucraina şi ceea ce vedem în continuare este o lecţie extrem de puternică pentru toată lumea, nu numai pentru România, ci pentru întreg flancul estic, pentru întreaga Alianţă şi am văzut o întreagă îngrijorare şi o determinare ca toate aceste goluri sau minusuri să fie abordate şi rezolvate”, a declarat Dan Neculăescu la Europa FM.

Întrebat dacă ştie concret să se repare poduri în România, inclusiv pentru acest scop, ambasadorul a afirmat: ”Vreau să vă spun un lucru: unul dintre obiectivele cele mai importante ale consolidării apărării şi securităţii se realizează prin mobilitate militară. Dacă nu poţi să aduci rapid din vest către est sau din est către vest, în funcţie de situaţie, să muţi aceste echipamente sau măcar să le disloci temporar în locul unde ai nevoie de ele, eficienţa ta în luptă este mult afectată. În consecinţă, probabil – şi sper – că sub această egidă a necesităţii creşterii mobilităţii militare, lucrurile acestea să se rezolve”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.