Ambasadorul Statelor Unite în Rusia, John Sullivan, şi-a părăsit postul şi se va pensiona, a anunţat duminică ambasada americană, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sullivan pleacă pe fondul unei perioade de tensiuni sporite între SUA şi Rusia, nemaiîntâlnite în ultimele decenii. El pleacă după aproape trei ani ca ambasador la Moscova, unde a supravegheat Ambasada în timp ce aceasta se confrunta cu restricţii tot mai mari impuse de guvernul rus. 

"Ambasadorul SUA în Federaţia Rusă, John J. Sullivan, şi-a încheiat mandatul de trimis al SUA şi a plecat astăzi de la Moscova", a anunţat, duminică, Ambasada SUA în Rusia într-un comunicat de presă. 

"Ambasadorul Sullivan a fost numit în decembrie 2019 şi a ocupat funcţia de ambasador timp de aproape trei ani", se mai arată în comunicat.  

"În urma plecării sale, el se va retrage dintr-o carieră în serviciul public care s-a întins pe parcursul a patru decenii şi a cinci preşedinţi americani, inclusiv în calitate de adjunct al secretarului de stat şi în poziţii de conducere în cadrul Departamentelor de Justiţie, Apărare şi Comerţ", mai transmite sursa citată.  

Ambasada a adăugat că Elizabeth Rood va prelua funcţia de însărcinat cu afaceri până la numirea unui succesor. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN că plecarea lui Sullivan "este planificată şi face parte dintr-o rotaţie diplomatică normală", menţionând că ambasadorul a îndeplinit un "mandat complet" în calitate de diplomat de top al SUA la Moscova, gestionând în acelaşi timp "una dintre cele mai critice relaţii bilaterale din lume în vremuri fără precedent". 

"Intenţionăm să anunţăm în curând următorul nostru ambasador", a adăugat purtătorul de cuvânt. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.