Ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici, a declarat, luni, la Prima News, că situaţia în zonă este una dificilă, fiind astfel şi înainte de cutremur, el precizând că în afara distrugerilor provocate de conflictul din această ţară, nici din punct de vedere economic lucrurile nu stau bine. Dan Sandovici a afirmat că 90% din populaţia Siriei depindea de ajutoarele umanitare şi până la acest cutremur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Situaţia în zonă este foarte dificilă. Era deja foarte dificilă încă înainte de acest cutremur pentru că  în afara distrugerilor provocate de conflictul din Siria, care iată durează de 13 ani, în ultimii trei ani situaţia s-a înrăutăţi din punct de vedere economic în primul rând, ca nivel de trai, pe întreg cuprinsul ţării, dar îndeosebi în partea de nord unde, spre deosebire de zona centrală aprovizionarea cu energie electrică a fost aproape inexistentă. Dacă nu există energie electrică nu funcţionează nici pompele de apă, deci nu există nici apă. Posibilităţile locuitorilor de a găsi un loc de muncă sunt şi ele aproape inexistente, lira siriană s-a devalorizat foarte mult şi atunci aceste salarii şi aşa mici nu mai valorează foarte mult. Peste 90% din populaţia depindea deja până la acest cutremur de ajutoarele umanitare. Nu este suficient. Toată lumea ar dori să facă mai mult în această privinţă, inclusiv Guvernul României”, a declarat Dan Sandovici. 
El a precizat că România va sprijini atât populaţia aflată în regiuni controlate de autorităţile de la Damasc, dar şi pe cea aflată în zonele care nu sunt controlate de guvernul sirian. 
“Au fost nişte critici apărute în presă, remarcând că a existat o mare întârziere între ajutoarele trimise în Turcia şi cele destinate Siriei. România va sprijini populaţia din ambele zone afectate de cutremur, respectiv din cele controlate de autorităţile de la Damasc şi din cele nord-vestul Siriei care se află în afara controlului Guvernului sirian. E greu să facem o estimare pentru că numărul românilor s-a modificat pe parcursul celor 10 - 12 ani de conflict intern.  Pe mulţi dintre ei, care au dorit să plece în România, i-a ajutat Guvernul României, ambasada le-a cumpărat bilete de avion şi au plecat. Românii sunt concentraţi în unele oraşe, îndeosebi Alep, Ham, Homs, Latakia, Tartus, Damasc şi există un număr de cetăţeni români, nu foarte mulţi, şi în zone de nord-est, nord şi nord-vest”, a transmis ambasadorul României în Siria.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.