Ambasadorul român în Belarus şi alţi diplomaţi europeni au vizitat-o joi, pentru a doua oară săptămâna aceasta, pe scriitoarea Svetlana Alexievici, laureată cu Nobel pentru Literatură, care este ţinta hărţuirii autorităţilor bieloruse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„După o vizită spontană de solidaritate făcută ieri, ne-am întors în casa primitoare a laureatei cu Nobel Svetlana Alexievici aproape în echipă completă. Noi, ambasadori din UE, Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Letonia şi România, precum şi însărcinaţi cu afaceri din Olanda, Polonia, Slovacia, Suedia şi şeful Biroului de legătură al Finlandei, admirăm curajul şi perseverenţa doamnei Alexievici şi tuturor celorlalţi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus şi ai altor iniţiative cetăţeneşti în verbalizarea cererilor pentru un stat de drept în Belarus, pentru demnitatea poporului lor şi pentru suveranitatea şi independenţa ţării lor”, a fost mesajul publicat joi seară pe pagina de Facebook Uniunea Europeană în Belarus.

Ambasadorul român Viorel Moşanu a fost prezent şi miercuri la reşedinţa scriitoarei, hărţuită de autorităţile din Belarus pentru că face parte din Consiliul opoziţiei.

Diplomaţi din state membre ale Uniunii Europene au ajuns miercuri la apartamentul din Minsk al scriitoarei, după ce au primit informaţii că bărbaţi necunoscuţi au încercat să intre în casa ei.

Svetlana Alexievici este membru al prezidiului Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus. Pe 26 august, ea a fost convocată de Comitetul Bielorus de Investigaţii şi a refuzat să depună mărturie într-un caz penal deschis de regim împotriva Conisliului de Coordonare.

Guvernul din Belarus a început o acţiune de reprimare a opozanţilor după protestele de amploare care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale din luna august, intens disputate. Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte rezultatul scrutinului - în care Alexandr Lukaşenko a fost desemnat câştigător cu aproximativ 80% din voturi - şi a îndemnat la dialog.

La finalul lunii august, Lituania, Letonia şi Estonia au înscris numele preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi ale altor 29 de funcţionari ai regimului său pe o listă neagră.

Principalul rival al lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a fost nevoită să părăsească ţara şi se află în exil în Lituania.

Lukaşenko urmează să se întâlnească luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a exprimat şi oferit în mai multe rânduri sprijinul. Ei vor discuta, între altele, despre cooperarea în domeniul energiei şi despre conflictele din regiune, potrivit agenţiei RIA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.