Ambasadorul Canadei în China John McCallum - care a fost nevoit să prezinte scuze, joi, în urma unor declaraţii polemice în scandalul Huawei - a demisionat la solicitarea lui Justin Trudeau, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri seară, i-am cerut lui John McCallum să-mi prezinte demisia din postul de ambasador al Canadei în China şi am acceptat-o”, a anunţat, citat într-un comunicat, premierul canadian.

Adjunctul şefului misiunii canadei la Beijing, Jim Nickel, reprezintă de-acum Canada în China, în calitate de însărcinat de afaceri.

Miercuri, exprimându-se în faţa unor jurnalişti chinezi, în apropiere de Toronto, John McCallum a declarat că apărarea directoarei chineze dispune de ”un dosar foarte solid” pentru a se opune extrădării sale.

El a enumerat mai multe puncte care pledează, în opinia sa, în favoarea sa, evocând ”implicarea politică a lui Donald Trump” în dosar.

Aceste declaraţii, prea puţin diplomatice, au făcut mult ”zgomot” în Canada, iar liderul opoziţiei conservatoare Andrew Scheer i-a cerut lui Justin Trudeau să-l destituie pe diplomat.

McCallum a fost nevoit să dea înapoi, să spună că s-a ”exprimat greşit” şi că-şi regretă declaraţiile.

Potrivit unui cotidian canadian, amabsadorul a declarat vineri, în marja unui dineu de caritate, că ar fi ”foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunţa să ceară extrădarea lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.